Μαστογραφία: Απαντήσεις στις πιο συχνές σας απορίες

Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος μετά την ηλικία των 40 ετών αποτελεί το κυριότερο μέσο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Επίσης, όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν και  αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον καρκίνο του μαστού χάρη στο γεγονός ότι η μαστογραφία ανιχνεύει πρώιμες μορφές  καρκίνου που δεν γίνονται αντιληπτοί με την κλινική εξέταση ή την αυτοεξέταση.

Πότε πρέπει να κάνω για πρώτη φορά μαστογραφία;

Mια πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών. Αυτή η εξέταση αποτελεί μαστογραφία αναφοράς καθώς χρησιμοποιείται για σύγκριση με οποιαδήποτε μαστογραφία πραγματοποιηθεί μετά την ηλικία των 40 ετών, με σκοπό την ανίχνευση τυχόν αλλαγών στο στήθος της γυναίκας.

Κάθε πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνω την εξέταση.

Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, η μαστογραφία γίνεται κάθε 1 με 2 χρόνια ανάλογα και με τις υποδείξεις του μαστολόγου.

Υπάρχουν ενδεδειγμένες μέρες κατά τις οποίες είναι καλύτερο να κάνω την εξέταση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το τεστ ΠΑΠ;

Ναι. Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μια εβδομάδα μετά την περίοδο σας, εφόσον συνεχίζετε να έχετε  έμμηνο ρήση.

Δεν έχω συμπτώματα και είμαι άνω των 40 ετών. Πρέπει και εγώ να εξεταστώ;

Bεβαίως! Ο καρκίνος στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά η μαστογραφία μπορεί να τον ανιχνεύσει.

Κινδυνεύω από την ακτινοβολία κατά την εξέταση;

H μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία με χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ειδικά , χάρη στη χρήση μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας. Ο κίνδυνος από το ποσοστό ακτινοβολίας που δέχεστε κατά την εξέταση είναι πρακτικά αμελητέος, ειδικά, αν συνυπολογίσουμε τα οφέλη που αποκομίζετε από αυτήν. Ας μην ξεχνάμε ότι η μαστογραφία έχει μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό μέχρι 30%.

Είμαι μεγάλη για να κάνω μαστογραφία;

Όχι. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μαστογραφία. Η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 70 ετών και στη συνέχεια ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Ο γιατρός μου συνέστησε να κάνω και υπέρηχο στήθους μετά τη μαστογραφία. Να ανησυχήσω;

Μερικές γυναίκες  μετά τη μαστογραφία  χρειάζεται να κάνουν και υπερηχογράφημα εάν το στήθος τους έχει πολύ πυκνό ιστό.

Κάνοντας τακτικά μαστογραφία και υπερηχογράφημα θα αποφύγω την ανάπτυξη του καρκίνου;

Oι συγκεκριμένες εξετάσει λειτουργούν προληπτικά και δεν μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία καρκίνου στο μαστό την γυναίκας, ακόμη και αν αυτή κάνει συχνό έλεγχο ακολουθώντας όλες τις οδηγίες του γιατρού. Ωστόσο, μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τον καρκίνο ακόμη και όταν αυτός έχει ακόμη πολύ μικρό μέγεθος. Συγκεκριμένα, σε μερικές περιπτώσεις, η μαστογραφία μπορεί να απεικονίσει πολύ πρώιμες μορφές καρκίνου με τη μορφή «μικρο-ασβεστώσεων», πολύ πριν από την ανάπτυξη ενός κανονικού καρκίνου έτσι, η άμεση αντιμετώπιση σε αυτό το στάδιο μπορεί να έχει πλήρη ίαση.