Αδυνάτισμα: Μειώστε πρωτίστως τους υδατάνθρακες όχι τα λιπαρά λένε οι επιστήμονες

Μέχρι σήμερα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι για την επιτυχή απώλεια κιλών θα πρέπει να ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Ωστόσο νέα έρευνα , με επικεφαλής τη δρα Λίντια Μπατσάνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης υποστηρίζει ότι για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και όχι στον περιορισμό των λιπών και των συνολικών θερμίδων.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 150 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 22 έως 75 ετών.
Το πείραμα
Οι μισοί (τυχαίο δείγμα) ακολούθησαν επί ένα έτος τη δίαιτα με τα χαμηλά λιπαρά και οι υπόλοιποι τη δίαιτα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες πήραν οδηγίες να μην αλλάξουν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς και να μη μειώσουν το συνολικό επίπεδο των θερμίδων που κατανάλωναν.
Στη δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες επιτρεπόταν η κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος, τυριών, βουτύρου και γενικά πρωτεϊνών και λιπών (κυρίως ακόρεστων, αλλά και κορεσμένων). Συνολικά, τουλάχιστον το 13% των ημερησίων θερμίδων προερχόταν από κορεσμένα λίπη, που θεωρούνται ‘απαγορευμένα' στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, ενώ πάνω από το 40% των θερμίδων της ημέρας προερχόταν από κάθε είδους λίπη (ακόρεστα και κορεσμένα).
Τα αποτελέσματα
Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχαν χάσει περισσότερο βάρος και πιο πολύ σωματικό λίπος σε σχέση με την ομάδα των χαμηλών λιπαρών. Κατά μέσο όρο, η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες επέφερε μια πρόσθετη απώλεια βάρους σχεδόν τεσσάρων κιλών μέσα στο έτος.
Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε αύξηση στο επίπεδο ολικής ή «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε καμία από τις δύο δίαιτες. Μάλιστα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων, είχαν πλέον χαμηλότερα επίπεδα εσωτερικής φλεγμονής, τριγλυκεριδίων και γενικά λιπιδίων στο αίμα τους, ενώ αντίθετα η «καλή» χοληστερόλη (HDL) τους ήταν πια μεγαλύτερη, παράγοντες που από κοινού μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο μέλλον.
Nέα έρευνα αποκαλύπτει από πού ξεκίνησε η εξάπλωση του ΗIV
Νέα θεραπεία "φρενάρει" τον καρκίνο του πνεύμονα
Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και το οζώδες λέμφωμα
Διαβάστε περισσότερα