Εμφυτεύθηκε η πρώτη βιοπροσθετική καρδιά

τεχνητή καρδιά, βιοπροσθετική καρδιά, μεταμόσχευση καρδιάς

Μια βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά εμφύτευσε για πρώτη φορά στον κόσμο, ομάδα γιατρών σε 70χρονο ασθενή, στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού.

Ο ασθενής έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου αλλά με το νέο αυτό ιατρικό επίτευγμα εξασφάλισε επιπλέον χρόνια ζωής, αφού η τεχνητή αυτή καρδιά έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τέσσερα χρόνια τελείως αυτόνομα.

Η τεχνητή καρδιά είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί όπως και η ανθρώπινη, ενώ διαθέτει και ειδικούς αισθητήρες ώστε οι χτύποι της και η ροή αίματος να προσαρμόζεται στις πραγματικές κινήσεις και αντιδράσεις του δότη. Έτσι για παράδειγμα, η βιοπροσθετική καρδιά συμπεριφέρεται ακριβώς όπως και μια αληθινή όταν κάποιον τρέχει, κοιμάται κ.λπ.  Αυτή ακριβώς η καινοτομία τη διαφοροποιεί από τη μηχανική αντλία και χαρίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή.

Μέχρι στιγμής, η εγχείριση κρίνεται από απόλυτη επιτυχία καθώς όπως δήλωσαν οι θεράποντες ιατροί:  «Η εμφύτευση εκτυλίχθηκε με ικανοποιητικά. Ο ασθενής είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με τους συγγενείς του».

Η βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά είναι δημιούργημα της εταιρείας  Carmat, η οποία ιδρύθηκε από τον Γάλλο χειρουργό Αλέν Καρπεντιέ, γνωστός παγκοσμίως για την καρδιακή βαλβίδα Καρπεντιέ-Έντουαρντς που έχει εφεύρει.

Προς το παρόν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πορεία του ασθενούς ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η εγχείριση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή καθώς υπολογίζεται ότι η νέα αυτή μέθοδος θα μπορούσε να δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και αδυνατούν να βρουν μόσχευμα.