Θανατηφόρα η ατμοσφαιρική ρύπανση

ΑΤΜΟΣΦΑΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Περισσότερο αυστηρά πρέπει να γίνουν τα μετρά που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς σύμφωνα με νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων ακόμα και σε επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας .


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη ισχύει το μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι του ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και στη χώρα μας, καθώς λόγω της στροφής των καταναλωτών σε εναλλακτικές και πιο επισφαλείς για την υγεία λύσεις θέρμανσης, έχει παρατηρηθεί επικίνδυνη αύξηση μικροσωματιδίων (PM2,5) στον αέρα των περισσότερων πόλεων. Όπως έχει επισημάνει και ο ΠΟΥ, τα μικροσκοπικά σωματίδια από τζάκια και  ξυλόσομπες, εξατμίσεις οχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους  προκαλούν τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας.


Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της έρευνας του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων  κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7% κατά μέσο.


Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες  των τελευταίων 14 ετών, οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους. Από αυτούς περίπου 29.000 άτομα πέθαναν μέσα στη διάρκεια των 14 ετών.


Συσχετίζοντας την αιτία θανάτου με το βαθμό έκθεσής  τους στην ατμοσφαιρική  ρύπανση, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα μικροσωματίδια που κυκλοφορούν στον αέρα συνδέονται ακόμη και με πρόωρο θάνατο. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξημένης θνησιμότητας λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες απ’ ότι  για τις γυναίκες.


Μένει να δούμε κατά πόσο  οι προειδοποιήσεις αυτές θα οδηγήσουν στη λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων, αλλά και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις επερχόμενες γενιές.