EFSA: Απόλυτα ασφαλής η ασπαρτάμη για τους καταναλωτές

Τη γνωμοδότηση της ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για τους καταναλωτές.


Η ασπαρτάμη αποτελεί από τις πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ουσίες  και λειτουργεί ως υποκατάστατο τη ζάχαρης σε χιλιάδες προϊόντα. Επειδή είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να προσδίδει χαμηλές θερμίδες στα τρόφιμα και τα ποτά.


Στο παρελθόν, είχαν δημοσιευτεί μελέτες που συνέδεαν την ασπαρτάμη με τον καρκίνο. Ακολούθησαν πολλά παραπληροφορητικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που συνέδεαν την ουσία αυτή με προβλήματα υγείας. Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είχε αξιολογήσει και στο παρελθόν τις μελέτες αυτές και κατέληξε ότι δεν ευσταθούν.     

                                                                                       
Οι έρευνες συνεχίστηκαν και οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της EFSA διερεύνησαν και αξιολόγησαν διεξοδικά για ακόμη μια φορά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η ασπαρτάμη δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών.


Η EFSA, στη σχετική της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι «Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel), έχει λάβει υπόψη της όλη τη διαθέσιμη πληροφορία και, κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης, κατέληξε ότι η υπάρχουσα Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους, ανά ημέρα είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό».


Παράλληλα, η EFSA επιβεβαιώνει ότι «αυτή η γνωμοδότηση κάνει απόλυτα σαφές ότι τα προϊόντα διάσπασης της ασπαρτάμης (φαινυλαλανίνη, μεθανόλη, ασπαρτικό οξύ) απαντώνται επίσης ως φυσικά συστατικά σε άλλα τρόφιμα (για παράδειγμα, η μεθανόλη βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά)».Είναι σημαντικό ότι τα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης υποστηρίζουν το ιστορικό της ασφαλούς χρήσης της για περισσότερα από τριάντα χρόνια, με τις σχετικές αξιολογήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό από σειρά ανεξάρτητων φορέων, να συμφωνούν στο σύνολό τους ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής.