You are here
Η επίσημη θέση του ΠΟΥ για την επικινδυνότητα των κινητών
Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάρα πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί σχετικά με το κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα για την υγεία ή όχι. Μέχρι σήμερα ωστόσο σχετικοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία δεν έχουν θεμελιωθεί επιστημονικά.
Το 1996 ο ΠΟΥ εγκαινίασε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων προκειμένου να εξετάσει τα επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητα των κινητών. Αναλογιζόμενος την ανησυχία του κοινού ο ΠΟΥ δεσμεύεται να εκδώσει μια νέα αξιολόγηση αυτών των δεδομένων μέχρι το 2016.
Επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών
Όπως έχει διαπιστωθεί η χρήση του κινητού μπορεί να επιφέρει μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου ή οργάνων του σώματος καθώς η ενέργεια που εκλύεται από αυτά μεταφέρεται μέσω των επιφανειακών ιστών στον ανθρώπινο οργανισμό. Μελέτες σε ανθρώπινο δείγμα σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών στον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου, κατέληξαν ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δεν επιφέρει καμία περαιτέρω συνέπεια στον οργανισμό.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες
Άλλες έρευνες που εξέτασαν μακροπρόθεσμες συνέπειες της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά στον ανθρώπινο οργανισμό επικεντρώθηκαν κυρίως στην πιθανή σχέση εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων και χρήσης του κινητού. Οι επιδημιολογικές μελέτες δεν κατάφεραν να συσχετίσουν τα παραπάνω στοιχεία, ενώ πειράματα σε ζώα δεν έδειξαν καμία αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με τη μακροχρόνια χρήση του κινητού.
Ακόμα και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα (Interhone) η οποία διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) και συγκέντρωσε στοιχεία από 13 χώρες κατέληξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος γλοιώματος (καρκίνου) ή μηνιγγιώματος μετά από 10ετή χρήση του κινητού τηλεφώνου στους ενήλικες.
Για προληπτικούς κυρίως λόγους το IARC κατέταξε τις ραδιοσυχνότητες των ηλεκτρονικών πεδίων ως πιθανές να προκαλέσουν καρκινογενέσεις(Group 2B) στους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν και στα παιδιά που εκτίθενται από όλο και μικρότερη ηλικία στα κινητά, καθώς παρά το πλήθος των ερευνών δεν έχουν εξαχθεί ακόμη απόλυτα ασφαλή αποτελέσματα.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ
Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ συστήνει να μειώνουμε όσο μπορούμε την καθημερινή έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών, χρησιμοποιώντας hands free, μειώνοντας τη διάρκεια των κλήσεων, χρησιμοποιώντας το κινητό σε περιοχές με καλό σήμα και έχοντας τουλάχιστον 40 εκ. μακριά το κινητό από το σώμα μας.
Bayer Hellas: Συνεχίζει την κοινωνική προσφορά
NANOKNIFE: Καινοτόμο σύστημα «καταστροφής» όγκων
Ολοκληρώθηκε η διαδρομή της εκστρατείας «ΑΝΑΠΝΕΩ»
Διαβάστε περισσότερα