Ο γάμος σκοτώνει το σεξ!
Τα ζευγάρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή κατά τον 7ο χρόνο του γάμου, με το σύνδρομο της ομοιοπληξίας να τους «χτυπάει» την πόρτα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ζευγαριών που αποφασίζει να χωρίσει έπειτα από 7 χρόνια έγγαμου βίου ολοένα και αυξάνεται.
Έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) που είχε διεξαχθεί σε 18.000 ζευγάρια παραγωγικής ηλικίας έδειξε ότι ο γάμος και το σεξ μοιάζει να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αφού το σεξ σήμερα απουσιάζει από την καθημερινότητα του γάμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΜΑΣ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, οι έγγαμοι ξεκινούν με καλές προθέσεις και υπερβολικές επιθυμίες, στο τέλος της 7ετίας, όμως, εξοικειώνονται με την αποχή από την ερωτική συνεύρεση και καταλήγουν στο διαζύγιο.
Στο ερώτημα γιατί η κρίσιμη χρονική καμπή για τις σχέσεις των ζευγαριών είναι ο έβδομος χρόνος τους γάμου και όχι ο δεύτερος ή ο δέκατος, δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επιστημονική απάντηση. Όπως έδειξε η έρευνα της ΕΜΑΣ, τα 2 πρώτα χρόνια του γάμου, τα παντρεμένα ζευγάρια έρχονται σε επαφή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ο αριθμός μειώνεται σε μία φορά την εβδομάδα στον 5ο χρόνο, για να περιοριστεί στον 7ο σε μία φορά το μήνα, συχνότητα η οποία οδηγεί στην πλήρη αποχή.
Και εδώ ακριβώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. H απιστία και η αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων παίρνει θέση στη ζωή των παντρεμένων ζευγαριών οδηγώντας τη σχέση στην καταστροφή. Συγκεκριμένα, ενώ τα 2 πρώτα χρόνια το 19,5% των ανδρών και μόνο το 2% των γυναικών, δηλώνουν ότι απιστούν, τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στον 7ο χρόνο για μεν τους άνδρες στο 65%, για δε τις γυναίκες στο 64,5%. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η κάθετη μείωση της επιθυμίας, δηλώνοντας και οι δύο (62%) ότι δε νοιώθουν καμία ερωτική έλξη για τον άλλον.
Γιατί μειώνεται η επιθυμία στις μόνιμες σχέσεις; Εξασθενεί το βιολογικό κίνητρο (τα ανδρογόνα που κινητοποιούν τον μεν άνδρα να κατακτήσει, τη δε γυναίκα να επιλέξει, μειώνονται) και παρατηρείται το σύνδρομο της ομοιοπληξίας, με την εξοικείωση να φέρνει απέχθεια για σωματική επαφή. Παράλληλα, η επιθυμία υποκαθίσταται από την αγάπη και την τρυφερότητα αφαιρώντας από το ζευγάρι, το παιχνίδι της διεκδίκησης και της κατάκτησης.
Ε.Ο.Φ.: Όχι στα φάρμακα από μη ειδικούς
ΗΠΑ: Αλλαγές στη θεραπεία με στατίνες
Yoga για τυφλά άτομα
Διαβάστε περισσότερα