You are here
Σχέσεις: 5 τύποι δυσλειτουργικής συμπεριφοράς
Τα προβλήματα σε μια σχέση, αν και δε γίνεται να λείπουν τελείως, μπορεί να είναι σημάδια βαθύτερων ψυχολογικών αιτιών. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι, μην έχοντας συνειδητοποιήσει αυτά τα βαθύτερα προβλήματα, αναπαραγάγουν προβληματικά μοντέλα συμπεριφοράς στις σχέσεις τους. Ως αποτέλεσμα, τα ίδια προβλήματα ανακυκλώνονται μέσα στη σχέση με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απιστία. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν κάποιοι βασικοί τύποι συμπεριφοράς, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν στη διάλυση της σχέσης και την απιστία.
Ανασφάλεια και έντονες διαμάχες
Σε αυτή τη σχέση οι καυγάδες είναι σχεδόν καθημερινοί και τα δυο μέλη τους έχουν αναπτύξει μεγάλη ικανότητα στο να επιτίθενται στο σύντροφό τους λεκτικά. Σε αυτού του τύπου τη σχέση η διαμάχη είναι ο τρόπος που τα δυο μέλη επιλέγουν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος αυτός δεν είναι παραγωγικός. Η αιτία των καυγάδων κρύβεται συχνά στο ότι κανένα από τα δυο μέλη δεν έχει μάθει να είναι συντροφικό και να μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με τον άλλον. Φοβούμενοι λοιπόν μην ο άλλος ανακαλύψει τις ανασφάλειές τους, προσπαθούν μέσα από τη διαμάχη να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο και ότι ο άλλος έχει άδικο. Η διαμάχη, δηλαδή, γίνεται γι’ αυτούς ένα μέσο αυτοεπιβεβαίωσης και ισχυροποίησης της θέσης τους. Μάλιστα, τα μέλη μιας τέτοιας σχέσης καταλήγουν να απομακρύνονται τόσο πολύ που αναπτύσσουν συχνά εξωσυζυγικές σχέσεις.
Η λύση: Αν καταφέρουν να απεγκλωβιστούν από το ρόλο του επιτιθέμενου/υπερασπιστή και κατανοήσουν ότι δεν έχει σημασία να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο/άδικο, έχουν καλές πιθανότητες να εξυγιάνουν τη σχέση τους. Εξάλλου, οι συχνοί καβγάδες μπορεί να είναι μια απόδειξη ότι τα δύο μέλη επιζητούν την επικοινωνία και το ενδιαφέρον του άλλου.
Έλλειψη τρυφερότητας
Οι περισσότερες σχέσεις περνούν συνήθως από τα παρακάτω στάδια: Θαυμασμός-Εξιδανίκευση-Απομυθοποίηση- Τρυφερότητα. Για κάποιους ανθρώπους όμως η διαχείριση των συναισθημάτων τους μόλις επέλθει το στάδιο της εξιδανίκευσης είναι αδύνατη. Συνήθως, επιλέγουν να απομακρυνθούν από την παρούσα κατάσταση και να αναζητήσουν ένα νέο σύντροφο που θα τους κάνει να νιώσουν ξανά την ίδια έξαψη του πρώτου καιρού. Συχνά, οδηγούνται στη δημιουργία εφήμερων σχέσεων ανακυκλώνοντας το ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς.
Η λύση: Η ψυχανάλυση ή η συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η πηγή των συναισθημάτων τους είναι ο ίδιος τους ο εαυτός και όχι απαραίτητα ο άλλος. Η απομυθοποίηση και η απομάκρυνση από τη σχέση μπορεί να σημαίνει όχι ότι ο άλλος δεν είναι ο κατάλληλος γι’αυτούς, αλλά ότι οι ίδιοι δεν είναι αρκετά δοτικοί.
Σύνδρομο “διχασμένης προσωπικότητας”
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι συχνά αρκετά συντηρητικοί και αντιμετωπίζουν τις σχέσεις τους με επιφανειακό τρόπο. Αρέσκονται στην ιδέα του οικογενειάρχη με τον/την πιστή σύζυγο. Μάλιστα επιλέγουν συντρόφους αρκετά γοητευτικούς ώστε να ανταποκρίνονται στο κοινωνικό τους status και στην εικόνα της «τέλειας σχέσης». Παράλληλα όμως δεν μπορούν να αντισταθούν στο τρίτο άτομο και επιλέγουν μια παράλληλη σχέση, όπου νιώθουν πιο άνετα να τσαλακώσουν την τέλεια εικόνα τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν να υποστούν τις οποιεσδήποτε συνέπειες. Μάλιστα, επειδή προσπαθούν τόσο πολύ να ανταποκριθούν στο μοντέλο του τέλειου συζύγου, σπάνια γίνονται αντιληπτοί. Μόνο η αντίδραση του/της εραστή/ερωμένης τους μπορεί να προκαλέσει την αποκάλυψή τους, αλλά και πάλι σπάνια θα επιλέξουν να ξεκινήσουν κάτι από την αρχή με ένα νέο σύντροφο
Η λύση: Μόνο αν συνειδητοποιήσουν ότι εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτούς δεν είναι πιο σημαντική από την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και ότι ο «τέλειος» σύντροφός δεν είναι κάποιος που πρέπει να αγαπούν αλλά που θέλουν να αγαπούν, μπορεί να οδηγηθούν σε μια υγιή συμβίωση και να παραμείνουν πιστοί.
Όταν το κίνητρο είναι το σεξ
Ο εθισμός στο σεξ μπορεί να συγκριθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον εθισμό στο αλκοόλ ή τον τζόγο. Σε αυτό το μοντέλο σχέσης οι σύντροφοι επιλέγουν να επιλύουν τα προβλήματά τους μέσα από το σεξ. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται μεγάλο συναισθηματικό κενό το οποίο προσπαθούν να αναπληρώσουν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Δύσκολα ένας τέτοιος σύντροφος θα παραμείνει πιστός μέσα σε μια σχέση.
Η λύση: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη περίπτωση, αφού ο εκάστοτε σύντροφος θα πρέπει όχι μόνο να συνειδητοποιήσει την εθιστική του συμπεριφορά αλλά και να «εκπαιδευτεί» ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του.
Με το ένα πόδι έξω
Σε αυτήν την περίπτωση ο σύντροφος που θέλει να φύγει από τη σχέση προσπαθεί να εξαναγκάσει το άλλο μέλος να δώσει ένα τέλος πρώτο. Η υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να ξεκίνησε επειδή το συγκεκριμένο άτομο υπέφερε στο παρελθόν από κάποιο χωρισμό, είτε με δική τους υπαιτιότητα είτε χωρίς. Επειδή, λοιπόν, θέλουν να τελειώσουν τη σχέση τους, αλλά να εξακολουθήσουν να είναι αγαπητοί, εξωθούν στον σύντροφό τους, ώστε να πάρει αυτός πρώτος την απόφαση. Μάλιστα, πολλές φορές οδηγούνται στο γραφείο του ψυχαναλυτή για συμβουλευτική γάμου, όχι επειδή αναζητούν μια λύση, αλλά επειδή θεωρούν ότι ο ειδικός μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απόρριψης στο σύντροφό τους.
Η λύση: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πιθανότητες να σωθεί μια τέτοια σχέση καθώς ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει λάβει την οριστική απόφασή του και έχει απομακρυνθεί προ πολλού συναισθηματικά.
Bayer Hellas: Συνεχίζει την κοινωνική προσφορά
NANOKNIFE: Καινοτόμο σύστημα «καταστροφής» όγκων
Ολοκληρώθηκε η διαδρομή της εκστρατείας «ΑΝΑΠΝΕΩ»
Διαβάστε περισσότερα