Ανεδαφικοί οι φόβοι των γυναικών για την προεγχειρητική βιοψία μαστού

Ανεδαφικοί οι φόβοι των γυναικών για την προεγχειρητική βιοψία μαστού

«Μήπως η προεγχειρητική βιοψία μαστού μου προκαλέσει διασπορά τυχόν καρκινικών κυττάρων; Μήπως το υλικό της βιοψίας δεν θα είναι αρκετό ώστε να υπάρξει σωστή διάγνωση;».

Τα παραπάνω αποτελούν συνηθισμένα ερωτήματα αγωνίας πολλών γυναικών στις οποίες η μαστογραφία έδειξε ύποπτα ευρήματα και για τα οποία η προεγχειρητική βιοψία (καθοδηγούμενη είτε υπερηχογραφικά, είτε μαστογραφικά) θα αποτελούσε την πλέον ενδεδειγμένη λύση, πριν η γυναίκα οδηγηθεί ίσως άσκοπα στο χειρουργικό τραπέζι, αρκεί να σκεφθεί κανείς πως στο εξωτερικό δεν πραγματοποιείται καμία χειρουργική επέμβαση μαστού αν δεν έχει προηγηθεί προεγχειρητική βιοψία που να έχει αποδείξει κακοήθεια.

Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, τονίζοντας πως «πολλά χειρουργεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την προεγχειρητική βιοψία, η οποία δεν θα πρέπει να προκαλεί δυσπιστία στις γυναίκες, με τον φόβο ότι ενδεχόμενα θα υπάρξει διασπορά καρκινικών κυττάρων ή λήψη ανεπαρκούς υλικού για τη συγκεκριμένη εξέταση».

Ο φόβος αυτός δεν πρέπει να υφίσταται, όπως σημειώνει ο κ. Μαλακάσης, γιατί βέβαια σε μία βιοψία είναι ενδεχόμενο να μετακινηθούν κύτταρα στο «κανάλι» της βιοψίας, πράγμα αδιάφορο στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για κακοήθεια. Αν όμως αυτή αποδειχθεί θετική σε κακοήθεια, τότε στο χειρουργείο που σίγουρα θα ακολουθήσει, θα είναι εμφανές αυτό το «κανάλι» και ο χειρουργός μαστού θα προβεί στον ριζικό καθαρισμό της, αλλά και πάλι, τα εναπομείναντα πιθανά κακοήθη κύτταρα, είναι βέβαιο ότι θα εξαφανισθούν στη συνέχεια από τις θεραπείες που θα κριθούν απαραίτητες.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον αποδειχθεί θετική σε κακοήθεια, δίνει πολύτιμες πληροφορίες στον χειρουργό μαστού, όπως το είδος της επέμβασης αλλά και το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί. Εάν δε,  πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη ή χειρουργό, δεν έχει καμιά πιθανότητα αποτυχίας, με τη βιοψία να διαρκεί μόλις 10 λεπτά, να μην απαιτεί ειδική προετοιμασία, να πραγματοποιείται με ελάχιστη τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα και το κυριότερο να μη χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου