Αναιμία: Δείτε ποιες τροφές να αποφεύγετε!

Αναιμία: Δείτε ποιες τροφές να αποφεύγετε!

Γένους θηλυκού είναι η αναιμία η οποία δείχνει να προτιμά περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Για να ενισχυθεί ο οργανισμός με σίδηρο απαιτείται η κατάλληλη διατροφή. Ωστόσο κάποια άλλοι παράγοντες εμποδίζουν τον οργανισμό να εφοδιασθεί με σίδηρο. Ποιοι είναι αυτοί;

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν μία ένωση η οποία μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου σε ποσοστό 28%.

Τα αντιόξινα φάρμακα

Φάρμακα που μειώνουν την έκκριση γαστρικού οξέος, όπως είναι τα αντιόξινα μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών όπως είναι το σίδηρο που λαμβάνεται από τις τροφές.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την χαμηλή απορρόφηση του σιδήρου. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται στο κακάο, στον καφέ και σε μερικά βότανα.

Επίσης οι ουσίες αυτές εντοπίζονται σε ορισμένα φρούτα όπως στα μήλα, στη μέντα, στα βατόμουρα και τα σμέουρα

Παράλληλα  άλλες ουσίες που βρίσκονται σε καρύδια, αμύγδαλα, στο σησαμέλαιο αλλά και σε κάποια δημητριακά και άλευρα είναι δυνατόν να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 65 τοις εκατό.

Πάντως αν θέλετε να αυξήσετε το σίδηρο στο αίμα σας ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει:

φρέσκα φρούτα και λαχανικά,

δημητριακά ολικής αλέσεως,

κόκκινο κρέας και

γαλακτοκομικά προϊόντα