Χυμοί βάζουν «φρένο» στο Αλτσχάιμερ!

Χυμοί βάζουν «φρένο» στο Αλτσχάιμερ!

Η κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville των ΗΠΑ, μελετώντας την προστατευτική δράση των χυμών ως προς την εμφάνιση της νόσου, σε περισσότερους από 1.800 Aμερικανούς υπηκόους ιαπωνικής καταγωγής, για μια περίοδο 10 χρόνων, διαπίστωσαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, εκείνοι που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τον ρόλο των πλούσιων σε πολυφαινόλες χυμών ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου. Οπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και γι’ αυτό περιορίζουν τη βλάβη που προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη μέσω του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Εκτός από τους χυμούς, ωστόσο, εντοπίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο τσάι, στο κρασί και στις φλούδες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.