Δείτε ποιο φρούτο σηκώνει ασπίδα προστασίας στο Αλτσχάιμερ

Δείτε ποιο φρούτο σηκώνει ασπίδα προστασίας στο Αλτσχάιμερ

Πρόκειται για ένα αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων ενώ πρωταγωνιστεί στον έρωτα. Ο λόγος για τις φράουλες οι οποίεςχάρη σε ένα συστατικό που περιέχουν φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Σολκ στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η φισετίνη, μια πολυφαινόλη από την οικογένεια των φλαβονοειδών, έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις για τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε πειραματόζωα, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology Series A, η φισετίνη παρουσιάζει αξιόλογη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιότητες που δρουν προστατευτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα, βοηθώντας τα να «αντισταθούν» στη φθορά λόγω γήρανσης.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Πάμελα Μάχερ, και οι συνάδελφοί της μελετούν τη φισετίνη εδώ και 10 χρόνια. Μελέτη που πραγματοποίησαν το 2014 έδειξε ότι το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να μειώσει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια με οικογενές Αλτσχάιμερ, ωστόσο η συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια (περίπου 3% όλων των περιστατικών Αλτσχάιμερ).

Οι δοκιμές στα ποντίκια, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να γερνούν πρόωρα, υπέδειξαν ότι η φισετίνη οδηγεί σε καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα στρες και φλεγμονής. Επίσης, στον εγκέφαλο των ποντικιών που δεν έλαβαν φισετίνη δύο τύποι νευρώνων που συνήθως δρουν ενάντια στις φλεγμονές (αστροκύτταρα και μικρογλοία) προωθούσαν την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα προληπτική στρατηγική για το Αλτσχάιμερ αλλά και άλλες συναφείς νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Share Button