ΕΟΦ: Λείπουν από την αγορά παλαιά και χρήσιμα φάρμακα
Έλλειψη παλαιών αλλά χρήσιμων φαρμάκων διαπιστώνει η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου. Μιλώντας σε συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο, αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων, κάνοντας λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με την ίδια, ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ο περιορισμός των παράλληλων των εξαγωγών και βασική προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως είπε η κ. Αντωνίου, ειδικά για τα νοσοκομεία θα βγει σύντομα συγκεκριμένη εγκύκλιος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
Οσον αφορά στις κλινικές μελέτες, η κ. Αντωνίου τόνισε ότι θα προταθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό νέου κανονιστικού πλαισίου. «Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή!» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΦ, ενώ για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η κ. Αντωνίου εξήγησε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στα νοσοκομεία και θα πρέπει να λειτουργούν.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο, εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία με το clawback. Σημείωσε ωστόσο, πως η Πολιτεία, οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας.
Παράλληλα ανέφερε ότι «Δεν πρέπει να αγνοούμε το θέμα της μικροβιακής αντίστασης και των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πάνω σε αυτό το θέμα θα κριθούν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων».
Εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί
Η Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος ΠΕΦΝΙ και α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, τόνισε πως η κρίση έχει πλήξει οικονομικά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, είπε και ανέφερε ότι σε σύνολο 100 νοσοκομείων ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, (1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες). Σε 50 νομαρχιακά νοσοκομεία υπάρχει μόνο ένας φαρμακοποιός στο καθένα.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, υπογράμμισε η κ. Μακριδάκη, είναι επιφορτισμένοι και με την επιστημονική ευθύνη στη διαχείριση των προμηθειών σε ένα νοσοκομείο. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαγωνιστικές διαδικασίες και το κάθε νοσοκομείο επαφίεται στην έκπτωση που δίνει κάθε εταιρεία.
«Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων όπως η χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων, βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών, τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και η χορήγηση φαρμάκων για κλινικές μελέτες με την ενυπόγραφη πληροφορημένη συναίνεση των ασθενών. Οφείλουμε να δίνουμε επιστημονικό feedback στον ΕΟΦ και για τις τρεις περιπτώσεις και όχι μόνο για τις κλινικές μελέτες» επισήμανε.
Πρέπει να γίνει κεντρική μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και να συνδεθεί με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, είπε η ίδια, υπογραμμίζοντας: «Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός εντός νοσοκομείων είναι οριζόντια κομμένος και πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ». Τέλος η κ. Μακριδάκη υποστήριξε ότι η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων δυσχεραίνει τη χορήγηση φαρμάκων και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.