Εξαπλασιάστηκαν τα άτομα με διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια

Εξαπλασιάστηκαν τα άτομα με διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια

Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 700.000-900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων 500 παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών. Εκτιμάται ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν εξαπλασιαστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συμμετείχε στην επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου» (ΕΜΕΝΟ), που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γ. Τουλούμη από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κύριος σκοπός της ΕΜΕΝΟ ήταν η καταγραφή παραγόντων κινδύνου και νοσηρότητας χρόνιων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό ενηλίκων (από 18 ετών και πάνω).

Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ανέρχεται σε 763.698. Το 1,55% είναι αδιάγνωστοι, το 2,3% αρρύθμιστοι και το 7,8% λαμβάνουν αγωγή.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Παπάνας, η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνει προσοχή αφού:
Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια.
– Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει, πλέον, όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά.

Ο Διαβήτης είναι επικίνδυνος επειδή:
– Αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων.
– Αποτελεί την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας.
– Αποτελεί την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
– Αποτελεί σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.
– Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.
– Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.
– Αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

Κυριότερα συμπτώματα:
– Συχνουρία-αυξημένη ποσότητα ούρων.
– Αυξημένη δίψα.
– Αυξημένη όρεξη.
– Απώλεια βάρους.
– Αδυναμία.
– Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης.
– Εμετοί και στομαχικός πόνος.
– Μουδιάσματα στα άκρα.
– Θολή όραση.
– Συχνές λοιμώξεις.
– Πληγές που αργούν να επουλωθούν.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου:
– Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος.
– Έλλειψη άσκησης.
– Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες.
– Προχωρημένη ηλικία.
– Υψηλή πίεση και χοληστερίνη.
– Συγγενείς α’ βαθμού με διαβήτη.
– Ιστορικό διαβήτη κύησης.

Τα μυστικά για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και σωστή ρύθμιση του διαβήτη:
Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης. Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.
– Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης.
– Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία, γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.
– Προστάτεψε τα παιδιά σας με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου