Οι top τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά!

Οι top τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά!

Υπάρχουν τροφές που κάνουν κακό στην καρδιά μας, κάποιες άλλες, όμως, την ωφελούν και όσο περισσότερο τις καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο την ευεργετούμε.

Σολομός

Το ψάρι αυτό είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής πίεσης και να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος μελλοντικά κατά 1/3, φροντίστε να καταναλώνετε 2 μερίδες σολομού την εβδομάδα, ο οποίος περιέχει το καροτενοειδές ασταξανθίνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως αναφέρει και ο Στέφεν Σινάτρα, MD, συγγραφέας του «Lower your Blood Pressure in Eight Weeks». Αν ο σολομός δεν σας ενθουσιάζει, ο τόνος, οι σαρδέλες, ο κολιός, η ρέγγα, αποτελούν εξίσου λιπαρά ψάρια που κάνουν καλό στην καρδιά.

Αβοκάντο

Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά κι έτσι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, αυξάνοντας την «καλή» ΗDL χοληστερόλη. Όπως αναφέρει και ο δρ. Σινάτρα, τα αβοκάντο επίσης επιτρέπουν την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών – ειδικά της βήτα-καροτίνης και του λυκοπενίου- τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Προσέξτε καθώς περιέχει αρκετές θερμίδες (50 θερμίδες η μια μικρή φέτα).

καρδια

Ελαιόλαδο

Με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την ευεργετική του δράση όσον αφορά στην καρδιά, αφού βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τρανταχτή απόδειξη των παραπάνω είναι τα αποτελέσματα ερευνών όσον αφορά στους Κρητικούς, οι οποίοι ενώ παρουσίαζαν προδιάθεση για υψηλή χοληστερίνη, τελικά λίγοι πέθαναν από καρδιακές παθήσεις, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου στη διατροφή τους.

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαζί με τα αμύγδαλα και τα μακαντέμια, περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συν του ότι αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή μας.

Όσπρια

Τα όσπρια περιέχουν, μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Τουλάχιστον τρία σε ένα δηλαδή