ΙΣΑ: Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής να εφαρμόζεται από όλους

ΙΣΑ: Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής να εφαρμόζεται από όλους

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Π06/22/2014 του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών οι αναρρωτικές άδειες ανατίθενται στα κατά τόπους αρμόδια  Κέντρα Υγείας, στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο ΙΣΑ έχει προβεί σε σειρά διεκδικήσεων ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για την ισοτιμία των ιατρικών πιστοποιητικών αναδεικνύοντας το ζήτημα ήδη από τη τροποποίηση του Ν. 3418/2005.

Ειδικότερα: Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς.

«Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι «αρχικά το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 όριζε ότι ειδικότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Πλην όμως διαγράφηκε με την παρ.2 άρθρ.6 Ν.3627/2007,ΦΕΚ Α 292/24.12.2007, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κάποια εξαίρεση από την ισοτιμία των ιατρικών πιστοποιητικών».