Πώς μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» χοληστερόλη;

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» χοληστερόλη;

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» χοληστερόλη;

Μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» χοληστερόλη με υπολιπιδαιμική δίαιτα, χαμηλή σε ζωικά λιπαρά, αυξημένη σε φυτικής προέλευσης προϊόντων, και με άσκηση. Συνήθως 45-60 λεπτά την ημέρα γρήγορο βάδισμα 5-7 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Το αναμενόμενο όφελος είναι περίπου 10-15% ελάττωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν επιτύχουν και είμαστε μακριά από το στόχο της «κακής» (LDL) χοληστερόλης εφαρμόζουμε υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή.

Για να ρίξουμε τις τιμές της χοληστερίνης χρειάζεται να πάρουμε οπωσδήποτε φαρμακευτική αγωγή;

Μόνο εάν αποτύχουν το μέτρα δίαιτα-άσκηση. Επίσης δεν περιμένουμε αυτά τα αποτελέσματα του υγιεινού τρόπου ζωής εάν τα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι πολύ υψηλά και δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε το στόχο μόνο με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Στην περίπτωση αυτή αρχίζουμε την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή και τον υγιεινό τρόπο ζωής ταυτόχρονα.

Πόσο πρέπει να είναι η χοληστερίνη μας;

Για όλους πρέπει να είναι χαμηλότερη από 115 mg/dl, σε αυτούς που έχουν 3-4 παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι χαμηλότερη από 100 mg/dl και σε αυτούς που πάσχουν από έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να είναι χαμηλότερη από 70 mg/dl.

Μειώνοντας τη χοληστερόλη, ελαττώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου;

Η ελάττωση της χοληστερόλης ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

Ποιοι και κάθε πότε πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο δυσλιπιδαιμίας;

Κάθε ενήλικας άνω των 40 ετών πρέπει να κάνει τουλάχιστον μια φορά εξέταση αίματος για ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, “καλή”  χοληστερόλη και (υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο) την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Βασίλειος Άθυρος