Πώς να αντιμετωπίσετε τον παιδικό πυρετό;

Πώς να αντιμετωπίσετε τον παιδικό πυρετό;

Ο πυρετός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που όταν δεν είναι έντονη, είναι καλό να την σεβαστούμε. Επομένως δεν αντιμετωπίζουμε φαρμακευτικά θερμοκρασίες του παιδιού στο 37,5 ή στο 38. Όταν όμως γίνει υψηλός ή προκαλεί κλάμα, ανησυχία, δυσφορία, ανορεξία στο παιδί, καλό είναι να αντιμετωπίζεται.

Ως γενικό κανόνα, συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρό σας. Ο πυρετός δεν είναι νόσος αλλά μπορεί να είναι εκδήλωση μιας σοβαρής ασθένειας. Στα νεογέννητα και στα βρέφη κάτω των έξι μηνών, πυρετός πάνω από 38 που δεν σχετίζεται με εμβολιασμό χρήζει ιατρικής εξέτασης και αντιμετωπίζεται ως σοβαρό σύμπτωμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Αν ο παιδίατρος δεν ανησυχεί, μπορείτε να κατεβάσετε τον πυρετό με τους εξής τρόπους:

-Δεν χρειάζεται να θερμομετρείτε το παιδί πολύ συχνά, «προληπτικά», κάθε μισή ή μία ώρα, αλλά μόνο όποτε το νιώθετε ζεστό.

-Δεν είναι πάντα απαραίτητο να χορηγήσετε φάρμακα. Μπορείτε να ντύσετε το μωρό με άνετα ρούχα ή να του τα βγάλετε. Εάν το παιδί κρυώνει ή έχει ρίγος, μπορείτε για λίγο να το σκεπάσετε.

-Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα αλλά ήπια και με προσοχή.

-Σπογγίζοντας με σφουγγάρι το μωρό δεν έχει συνήθως αποτέλεσμα.

-Να του κάνετε χλιαρό μπάνιο. Γεμίστε τη μπανιέρα με 5 εκατοστά χλιαρό – όχι καυτό- νερό. Εάν το μωρό τρέμει, σταματήστε να το βρέχετε και τυλίξτε το σε μία στεγνή πετσέτα. Όταν σταματήσει να τρέμει, ζεστάνετε πάλι το νερό και συνεχίστε.

-Δώστε του πολλά υγρά για να προλάβετε αφυδάτωση.

-Ελέγξτε τακτικά το παιδί εάν είναι ζεστό τη νύχτα.

-Εαν του δώσετε αντιπυρετικό φάρμακο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε να δώσετε παρακεταμόλη (Depon) ή/και ιβουπροφένη/μεφαιναμικό οξύ (Ponstan ή Algofren). Συμβουλευτεί τον παιδίατρο για τις δόσεις. Αν χρειάζεται συνδυασμός, συχνά τα εναλλάσσουμε κάθε 4 ώρες.

-Δίνουμε το αντιπυρετικό που μετράμε με σύριγγα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε δικά μας κουταλάκια, γιατί η ποσότητα του φαρμάκου διαφέρει και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσο πραγματικά δίνουμε.

-Προσοχή σε αντιπυρετικά που έχουν την ίδια ουσία. Αν τα δίνετε όλα μαζί, μπορεί άθελά σας να φτάσετε σε τοξική δόση.

-Κρατήστε το παιδί μακριά από το σχολείο τουλάχιστον για μία ημέρα επιπλέον από το σταμάτημα του πυρετού.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου