Πώς θεραπεύεται η αχαλασία οισοφάγου;

Πώς θεραπεύεται η αχαλασία οισοφάγου;

Με απόλυτη επιτυχία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας μία πρωτοποριακή μέθοδος για την αντιμετώπιση της πιο συχνής κινητικής διαταραχής του οισοφάγου (αχαλασία οισοφάγου) που ταλαιπωρεί εκατοντάδες Ελληνες.

Όπως εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Νικόλαος Ελευθεριάδης, αρκετοί Έλληνες ασθενείς έχουν υποβληθεί στη νέα ενδοσκοπική μυοτομή (POEM). Οι ασθενείς είναι ηλικίας από 32 μέχρι 79 ετών και όλοι είναι σε άριστη κλινική κατάσταση, με σημαντική μέχρι πλήρη εξαφάνιση της δυσφαγίας τους και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σύμφωνα με το γιατρό, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί παλαιότερα στις κλασσικές θεραπείες της αχαλασίας οισοφάγου (επαναλαμβανόμενες διαστολές με μπαλόνι, χειρουργική μυοτομή) χωρίς αποτέλεσμα, με σοβαρά συμπτώματα, όπως βαριά δυσφαγία, οπισθοστερνικός πόνος, αναγωγές άπεπτων τροφών και σοβαρή απώλεια βάρους.

«Χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία POEM οι ασθενείς με αχαλασία οισοφάγου και οι οικογένειές τους έχουν λύσει όχι μόνο το πρόβλημα της σίτισής τους που ήταν πραγματικός καθημερινός εφιάλτης, για δεκαετίες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά απολαμβάνουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής και το φαγητό, όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι» προσθέτει ο κ. Ελευθεριάδης.

Όλες οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς επιπλοκές, διευκρινίζει ο ίδιος, λέγοντας πως οι ασθενείς μετά την επέμβαση δεν έχουν τομή και την επομένη της επέμβασης αρχίζουν υδαρή σίτιση, ενώ εξέρχονται από το νοσοκομείο κατά μέσο όρο σε τέσσερεις ημέρες.

Τι ακριβώς είναι η αχαλασία οισοφάγου; Είναι η πιο συχνή καλοήθης, πρωτοπαθής κινητική διαταραχή του οισοφάγου. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προοδευτικά επιδεινούμενη δυσφαγία στο πέρασμα των χρόνων, με αναγωγή άπεπτων τροφών λόγω στάσης στον διατεταμένο οισοφάγο, οπισθοστερνικό καύσο και απώλεια βάρους, σε προχωρημένα στάδια.

Η ενσφήνωση μεγάλης ποσότητας τροφών στον οισοφάγο και η πνευμονία από εισρόφηση μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές ιδίως στους ηλικιωμένους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος καρκινωματώδους εξαλλαγής. Ο μέγα οισοφάγος μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική απόφραξη της τραχείας και να απαιτηθεί διασωλήνωση του ασθενούς.

Η αχαλασία οισοφάγου, αν και σπάνια, μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία από τα παιδιά μέχρι και τους υπερήλικες, εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, ενώ συνοδεύεται από σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους.

Μέχρι πρόσφατα η αχαλασία οισοφάγου αντιμετωπιζόταν με την εφαρμογή των κλασσικών μεθόδων θεραπείας. Σε πολύ αρχικά στάδια η θεραπεία περιελάμβανε φαρμακευτική αγωγή, ενδοσκοπική διαστολή με μπαλόνι και η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (Βotox) στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μέτριο και προσωρινό με ανάγκη πολλαπλών επαναλήψεων. Σε προχωρημένα στάδια εφαρμοζόταν η χειρουργική μυοτομή κατά Heller, δυστυχώς όμως με αρκετά ποσοστά αποτυχίας.

Η εξέλιξη της επιστήμης τα τελευταία χρόνια και η πρόοδος στις ενδοσκοπικές θεραπείες με την εφαρμογή της απαραίτητης και κατάλληλης τεχνολογίας,  επέτρεψε την εφαρμογή της ενδοσκοπικής από του στόματος μυοτομής POEM, χωρίς χειρουργείο.

«Η πρωτοποριακή ενδοσκοπική μυοτομή αποτελεί πλέον την πιο σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, για τη θεραπεία, όλων των τύπων της αχαλασίας οισοφάγου και των συνδυασμών της» συμπληρώνει ο γιατρός.

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με αχαλασία οισοφάγου, άσχετα με προηγούμενες θεραπείες, ακόμη και σε αποτυχία προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης. «Επιπλέον η ενδοσκοπική μυοτομή από το στόμα, μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και επιτυχία και σε ηλικιωμένους ή επιβαρυμένους ασθενείς που έχουν αντένδειξη για ανοιχτό χειρουργείο, λόγω άλλων σοβαρών νοσημάτων» επισημαίνει ο κ. Ελευθεριάδης.