Κουρκουμάς: Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

κορο

Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα), αυτό το μπαχαρικό «θησαυρός», δεν δίνει, απλά, μια πικάντικη νότα στα φαγητά. Είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη συμβολή του σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και στην παραδοσιακή ινδική ιατρική για χιλιετίες. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας. Τον 13ο αιώνα οι Άραβες έμποροι τον έφεραν στις δυτικές χώρες.

Η κουρκουμίνη και τα παράγωγά της, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, γνωστά ως κουρκουμινοειδή, αποτελούν βασικά συστατικά του ριζώματος του φυτού Curcuma Longa. Όμως τα κουρκουμινοειδή είναι υδρόφοβα, που σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό, με αποτέλεσμα να απορροφώνται δύσκολα και σε πολύ μικρή ποσότητα στο έντερο και να μεταβολίζονται γρήγορα.

Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά να φθάσουν σε ιστούς «στόχους» μακριά από το έντερο και να ασκήσουν την ευεργετική τους δράση. Επιπλέον η κλασική σκόνη κουρκουμά μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στα φαγητά, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οφέλη υγείας στις ποσότητες που συνήθως καταναλώνεται.

Πού βοηθάει

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς επηρεάζει περισσότερα από 700 γονίδια, γεγονός το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία:
– έχει αντικαρκινική δράση,
– έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),
– έχει αντιοξειδωτική δράση,
– μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,
– βοηθάει στην πέψη,
– έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων