«Στην εντατική» τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

«Στην εντατική» τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν ασθενείς σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω ελλείψεων και μεγάλης αναμονής και αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για παράδειγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης καταγράφονται σοβαρότατες ελλείψεις Ακτινοθεραπευτών /Τεχνολόγων Ραδιολογίας Ακτινολογίας με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο Μαστογράφος του Νοσοκομείου μόλις μία φορά την εβδομάδα, αντί πέντε φορές που λειτουργούσε. Με αποτέλεσμα οι 75 ασθενείς που εξετάζονταν σε εβδομαδιαία βάση μειώθηκαν σε 15, οπότε δεκάδες ασθενείς κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα καταγράφονται σημαντικότατες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Ιδιαίτερα στην καρδιολογική κλινική οι υπηρετούντες είναι 80% λιγότεροι από τις οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, ενώ στην παθολογική κλινική είναι 60% λιγότεροι και στην ορθοπεδική κλινική 40% λιγότεροι από τις οργανικές θέσεις. Οσον αφορά στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι υπηρετούντες είναι 40% λιγότεροι από τις οργανικές θέσεις του νοσοκομείου.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις και στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Από τις 78 οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ οι 45 θέσεις είναι κενές, ενώ από τις 56 θέσεις ειδικευομένων οι 26 είναι κενές. Από τις 250 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού οι 83 είναι κενές. Από τις υπόλοιπες 193 θέσεις του λοιπού προσωπικού είναι κενές οι 86.

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται και οι κάτοικοι της Έδεσσας, αφού στο Γενικό Νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις και μεγάλες αναμονές για ιατρικές εξετάσεις. Και πώς να μην υπάρχουν αναμονές, τη στιγμή που στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου υπηρετούν μόλις τρεις μόνιμοι ιατροί και ένας επικουρικός, στην ορθοπεδική μόλις ένας μόνιμος ιατρός και στην γυναικολογική ένας μόνιμος ιατρός και δύο επικουρικοί; Οι ασθενείς, δυστυχώς, πολλές φορές δεν μπορούν να περιμένουν μέρες για να εξεταστούν για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγείας τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς και να επιβαρύνονται το κόστος της επίσκεψης και αρκετές φορές και των εξετάσεων.

«Στην εντατική» βρίσκεται και το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις Ακτινοθεραπευτών -/Τεχνολόγων Ραδιολογίας Ακτινολογίας λόγω λειτουργίας νέων τμημάτων όπως Αξονικός, Μαγνήτης, Ψηφιακός Μαστογράφος, Αιμοδυναμικό- Στεφανιογράφος, με αποτέλεσμα τη μη επάρκεια του προσωπικού αλλά και τη δυσκολία για τη μέγιστη παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς.

Επίσης, στο ίδιο νοσοκομείο καταγράφονται ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, λόγω μετακινήσεων εργαζομένων στις δύο οικίες ΥΠΕ, με αποτέλεσμα να καλύπτονται τα κενά μερικώς, από άλλες κατηγορίες και ιδιαίτερα του Νοσηλευτικού προσωπικού και να επιβαρύνεται επιπλέον ο Νοσηλευτικός Τομέας.

Επιπλέον, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου, εξ΄αιτίας του οποίου αδυνατεί να ξεκινήσει η επέκταση του νοσοκομείου ώστε να γίνει η αποσυμφόρηση των χώρων και των κλινικών για τη βέλτιστη  παροχή ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Τέλος, μεγάλα προβλήματα καταγράφονται στα Κέντρα Υγείας Ν. Καλλικράτειας και Ν. Μηχανιώνας. Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υλικών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες είναι μεγάλες και οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου