Συμβουλές για γερή καρδιά!
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία εισαγωγών σε νοσοκομεία και απορροφούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που απειλούν την υγεία της καρδιάς και ποια τα μυστικά για να παραμείνει η καρδιά σας υγιής για πολλά χρόνια;
Όπως αποκαλύπτει ο καρδιολόγος Ευστάθιος Θεοχαρίδης, με την άσκηση και τη σωστή διατροφή μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας και να αντιμετωπίσετε τους …εχθρούς της. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, έχει διαπιστωθεί ότι η άσκηση, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς, καθώς αυξάνει τον όγκο του αίματος που η καρδιά αντλεί σε κάθε χτύπο κατά 10%. Η αερόβια άσκηση (βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο κ.λπ.), όχι μόνο αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά αυξάνει και την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Ο καρδιολόγος συμβουλεύει ακόμη να καταναλώνετε κριθάρι και βρώμη, όσπρια, ω-3 λιπαρά οξέα και να ακολουθείτε γενικά μια μεσογειακού τύπου διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, περιορισμένη πρόσληψη κρέατος και περισσότερα ψάρια. Οι καλύτερες πηγές φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως για παράδειγμα οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εκτός από το ότι αντιμετωπίζουν την υπερχοληστερολαιμία, έχουν αντιαρρυθμικές ιδιότητες και μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων» υπογραμμίζει ο κ. Θεοχαρίδης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν γενικότερα την υγεία της καρδιάς. Επίσης, το θυμάρι και η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης.
Για το καλό της καρδιάς σας να τρώτε περίπου 55 γραμμάρια ανάλατους ξηρούς καρπούς σε ημερήσια βάση και να μην ξεχνάτε το σουσάμι και το ταχίνι που προστατεύουν τα αγγεία σας, αλλά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, τοκοφερόλες και μονοακόρεστα λίπη, τα οποία προστατεύουν τα αγγεία και μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.
Την χοληστερίνη ρίχνουν και οι αγκινάρες που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, έχουν διουρητική δράση, μειώνουν την πίεση και αντιστρατεύονται στην αρτηριοσκλήρυνση. Την καρδιά σας «αγαπά» και το κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί προστατεύουν τα αγγεία σας και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να ξεχνάτε το νόμο του λίπους. «Το λίπος που κουβαλάτε σήμερα μπορεί να σας σκοτώσει αύριο» λένε με νόημα οι καρδιολόγοι. Το περιττό λίπος σώματος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 25 και 30, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 3 ολόκληρα χρόνια!
Για να προστατέψετε την καρδιά σας δεν αρκεί η ισορροπημένη διατροφή και το φυσιολογικό βάρος, αλλά πρέπει να κόψετε το κάπνισμα, να μειώσετε την κατανάλωση της καφεϊνης, του αλατιού και του αλκοόλ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα, ανεξάρτητα από την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζετε καθημερινά, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό έως και 50%.
Την ίδια ώρα η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ επηρεάζει την καρδιά σας, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση προβλημάτων, όπως υπέρταση, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και αύξηση του σωματικού βάρους, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής αξίας των αλκοολούχων ποτών. Συνεπώς, εάν θέλετε να φροντίσετε την υγεία της καρδιάς σας, πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ στη συνιστώμενη ποσότητα του ενός ή των δύο μονάδων ημερησίως.
Τέλος, όσοι «αγαπάτε» την καρδιά σας και δεν θέλετε να σας …προδώσει, πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας. Οι καρδιολόγοι συνιστούν να υιοθετήσετε τεχνικές χαλάρωσης και ηρεμίας –ακόμη και με την βοήθεια ειδικών- που θα σας δώσουν δύναμη να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα καθημερινά σας προβλήματα, χωρίς να πελαγώνετε και να χάνετε τη «γη κάτω από τα πόδια σας».
Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου