Η θρομβοεμβολή, τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Η θρομβοεμβολή, τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Τον κώδωνα του κινδύνου για την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τη φλεβική θρομβοεμβολή, ή θρόμβωση στο πόδι και στους πνεύμονες, κρούουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής.

«Η έλλειψη προσοχής εδώ και δεκαετίες και η μη σωστή διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις αυτής της ύπουλης και δυνητικά απειλητικής για τη ζωή του ασθενή, αλλά και σε μεγάλο βαθμό ιάσιμης ασθένειας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Χρήστος Μαλτέζος,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την οργάνωση τριημερίδας  με θέμα «Αγώνας κατά της θρομβοεμβολής», που θα πραγματοποιηθεί 19-21 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο.

Μάλιστα την Κυριακή από τις 09:00 το πρωί έως τις 13:30, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση , κατά την οποία, ειδικοί επιστήμονες θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Υπολογίζεται ότι 1-3 άτομα ανά 1000 θα πάθει φλεβική θρομβοεμβολή, ανέφερε ο κ. Μαλτέζος. Στην Ευρώπη 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Ελληνες.

Η ακριβής συχνότητα της νόσου είναι δύσκολο να καθοριστεί, ενώ τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν δυνατό πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και απώλεια συνείδησης.

«Ο συνδυασμός καπνίσματος και αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης», ανέφερε ο  Κωνσταντίνος Κατσένης, αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, συστήνοντας την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων ελέγχου των γεννήσεων, εκτός των αντισυλληπτικών χαπιών ή της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

Επίσης οι επιστήμονες προτείνουν να μην μένουμε καθισμένοι στη θέση μας στο αεροπλάνο για περισσότερες από τέσσερις ώρες και είτε να περπατάμε, είτε να κάνουμε ασκήσεις διάτασης των ποδιών καθισμένοι, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά και να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

Η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής με καθημερινή άσκηση, η διαχείριση του βάρους με σωστή και υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, έλεγχος της πίεσης του αίματος και η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, μειώνουν τον κίνδυνο  θρομβοεμβολής, σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο.

«Για να μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά θρομβοεμβολής, πρέπει η πολιτεία και η ιατρική κοινότητα να συνεργασθούν, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο .κ. Κατσένης. Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε θα μειωθεί ο αριθμός των αδιάγνωστων περιπτώσεων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εφαρμογής τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης και θα ενθαρρυνθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης.

Για τη θεραπεία της θρομβοεμβολής, υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικά φάρμακα , επισήμανε  ο Π. Αντωνιάδης, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας  Ιωνίας   «Η Αγια Ολγα», τονίζοντας ωστόσο ότι η χρήση τους απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιριών.