Υπ. Υγείας: Δείτε τι ανακοίνωσε για το νέο σύστημα παραπομπών!

Υπ. Υγείας: Δείτε τι ανακοίνωσε για το νέο σύστημα παραπομπών!

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στους γιατρούς η αιφνιδιαστική απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία (gatekeeping), το υπουργείο υγείας αναγκάσθηκε να εκδώσει ενημερωτικό σημείωμα.

Όπως υποστηρίζει, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείο με το νέο σύστημα των παραπομπών οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα αν και οι γιατροί αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει αφού μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό.

Απαντώντας το αρμόδιο υπουργείο σε αυτές τις αιτιάσεις αναφέρει πως ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019.

Τι θα αλλάξει

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.

Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης:

α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό,

β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό,

γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο υγείας ισχυρίζεται πως με το νέο σύστημα δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων αλλά ούτε και η ελεύθερη επιλογή γιατρού. Αντίθετα δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού. Επίσης οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Εξυπακούεται υποστηρίζει το αρμόδιο υπουργείο ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).

Σχετικά με την επιβολή χρονομέτρου στην εξέταση των ασθενών αναφέρει ότι αυξάνεται η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων (από 10’ σε 15’). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού.