ΙΣΑ: Καμπανάκι για την ιλαρά! Αναγκαιότητα η ενημέρωση του πληθυσμού

ΙΣΑ: Καμπανάκι για την ιλαρά! Αναγκαιότητα η ενημέρωση του πληθυσμού

Να ληφθεί άμεσα δράση για την ορθή ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την ιλαρά, ζητά από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Το ζήτημα με την έξαρση της ιλαράς έχει λάβει πλέον μεγάλες διατάσεις, ενώ ο αριθμός των διαγνωσμένων και επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών ιλαράς στην Ελλάδα που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τον περασμένο Μάιο έως και σήμερα, αγγίζει πλέον τα 150, εκ των οποίων τα 50 φαίνεται να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 15νθήμερο.

Μόνο στην Κόρινθο, εμφανίστηκαν 18 κρούσματα ιλαράς σε παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων, αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, σε μία κίνηση ευαισθητοποίησης, αποφάσισε να πραγματοποιεί δωρεάν εμβολιασμούς (εμβόλιο MMR) κάθε Τρίτη και Τετάρτη στα γραφεία του Συλλόγου. Σύμφωνα με τον ΙΣΠ, το τελευταίο διάστημα, έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο 2016 – 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα και 2 θάνατοι.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΙΣΑ έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

ο ΙΣΑ δια της παρούσης επιστολής του επισημαίνει για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το ζήτημα με την έξαρση της ιλαράς έχει λάβει πλέον μεγάλες διατάσεις και οφείλει να αντιμετωπισθεί άμεσα με υπευθυνότητα.

Ως αρμόδιους φορείς, σας καλούμε να μας ενημερώσετε για τα μέτρα που προτίθεστε να εφαρμόσετε, προκειμένου ο εμβολιασμός του πληθυσμού να δραστηριοποιηθεί προς την σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα, οφείλετε να ενημερώσετε αναλυτικά για τα οφέλη και την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός σε όλους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και να λάβετε μέτρα αναφορικά με την δράση του αντιεμβολιαστικού κινήματος και τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρει αυτό στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός σε οιαδήποτε δράση μας ζητηθεί.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μεγαλύτερη αξία της ζωής είναι η ίδια η υγεία και για τον λόγο αυτό οφείλει να διαφυλαχθεί, με κάθε τρόπο»