Σε 3,4 δις ευρώ το κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα

Σε 3,4 δις ευρώ το κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα

Η αύξηση των τσιγάρων θα επεφερε έσοδα στο κράτος και θα μείωνε τους καπνιστές, υποστηρίζουν οι ειδικοί, καθώς σύμφωνα με στοιχεία  αν αυξανόταν η τιμή του πακέτου κατά 12,5% τα έσοδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ,θα άγγιζαν τα  450 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξάνονταν στο 1,1 δις ευρώ ετησίως εάν είχε καταπολεμηθεί και το λαθρεμπόριο καπνού. Επιπλέον θα είχαμε 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους καπνιστές και 215.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα. 

Το κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας υπολογίζεται σε 3,4 δις ευρώ ετησίως και η δαπάνη αυτή είναι υψηλότερη από τη νοσογόνο παχυσαρκία που εκτιμάται στο 1,2 δις και τον διαβήτη που αγγίζει τα 2,3 δις ευρώ ετησίως. 

 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015 (31 Μαΐου) καλεί τον κόσμο να ενημερωθεί γύρω από τις συνέπειες του καπνίσματος αλλά και τους τρόπους διακοπής του. Οι υπεύθυνοι της Ε.Π.Ε. επανέφεραν για μια ακόμη φορά το θέμα της κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία των φαρμάκων που υποβοηθούν τη διακοπή του καπνίσματος, επικαλούμενοι μάλιστα έρευνα της Ελληνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που έγινε το 2014. Σύμφωνα με αυτή, 6 πακέτα φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος κοστίζουν 215 ευρώ ανά άτομο. 10. 595 άτομα είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος με φάρμακα και το κόστος της αποζημίωσης για το κράτος θα ήταν 2,3 εκατ. ευρώ. Από τα άτομα αυτά υπολογίζεται με βάση τη μελέτη ότι τελικά θα έκοβαν το κάπνισμα 2.585 άτομα και το κράτος θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ από τις πιθανές επιπλοκές του καπνίσματος στους ανθρώπους αυτούς.  

 Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ε.Π.Ε. κατέδειξαν ότι οι καπνιστές δε γνωρίζουν τι είναι τα Ιατρεία Διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν. Έτσι, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία όμως συχνά δε γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους (βελονισμό, ύπνωση κλπ). Στην ίδια έρευνα αποτυπώθηκε λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητα τους, που στην πραγματικότητα βάσει στατιστικών στοιχείων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

 Κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών. Σύμφωνα με μελέτες σε χώρες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος σε διάστημα 1,5 χρόνου, είχαμε μείωση των επεισοδίων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου από 10% έως 45%. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς, εφόσον η εφαρμογή είναι καθολική, η επιλογή εξακολουθεί να γίνεται βασιζόμενη στις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέες οδηγίες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ψηφιστούν από τα επιμέρους κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών κρατών. Τα κυριότερα σημεία των οδηγιών αυτών είναι: 

Υιοθέτηση των εικονομηνημάτων στα πακέτα των τσιγάρων, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν το 65% (αντί 75% που προτάθηκε) και να αποτελούν φωτογραφικό υλικό των νοσημάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πακέτα είναι αποθαρρυντικά για τους νέους. Ήδη η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν τις παραπάνω οδηγίες, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία.
Απαγόρευση των αρωμάτων, τα οποία αυξάνουν την εξάρτηση, καθώς κάποια είναι καρκινογόνα (δόθηκε διορία 4 έτη για κάποια είδη).
Απαγόρευση των μικρών συσκευασιών. (ΔΕΝ απαγορεύτηκαν τα slim τσιγάρα).
Μέτρα για το λαθρεμπόριο.
Έλεγχος της πώλησης τσιγάρων μέσω διαδικτύου.
Εφαρμογή προδιαγραφών  ασφάλειας και ποιότητας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

Η νέα Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα θα ισχύσει για 20 έτη κι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μέσα σε 5 χρόνια σε:
Μείωση-πρόληψη του αριθμού νέων καπνιστών, που θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μείωση στη χρήση του καπνού.
Μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 2,4 εκατ.
Όφελος 506 εκατ. ευρώ λόγω της ετήσιας μείωσης σε έξοδα περίθαλψης.
Καθαρό κέρδος σε θέσεις εργασίας: 2234 θέσεις εργασίας.
Καθαρό όφελος στην οικονομία: 4 δις ευρώ