7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου το χρόνο στην Ελλάδα

7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου το χρόνο στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατ. νέα περιστατικά εγκεφαλικών που σχετίζονται με 624.000 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες €0.563 δις και έμμεσες δαπάνες €1 δις.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης, με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 19-21 Οκτωβρίου και το οποίο είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη, η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών.

Σήμερα υπάρχουν ισχυρά δεδομένα και επαρκής κλινική εμπειρία που τεκμηριώνουν ότι τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (NOACs) (απιξαμπάνη, νταμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη) θεωρούνται «σταθμός» στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Χρησιμοποιώντας τη σωστή δοσολογία –σημειώνει ο κ. Τσιούφης- είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με τη δικουμαρόλη, αλλά συγκριτικά με αυτή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν από πρόσφατες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με ένα αντιαιμοπεταλιακό μπορεί να αντικαταστήσουν την τριπλή αντιθρομβωτική αγωγή, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι παράλληλα υποβάλλονται σε στεντ, μειώνοντας έτσι τον αιμορραγικό κίνδυνο.

Παράλληλα, ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη “SPYRAL HTN-OFF MED”, που δημοσιεύθηκε στη Lancet και στην οποία το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο είχε σημαντική συμμετοχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η απονεύρωση του νεφρού μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς, που δεν λάμβαναν κανένα ανιυπερτασικό φάρμακο.

«Στον τομέα της θεραπείας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κερδίζει έδαφος η έγκαιρη θρομβόλυση και η επεμβατική αντιμετώπιση με τη μηχανική θρομβεκτομή, που σε εξειδικευμένα κέντρα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Τσιούφης, τονίζοντας τέλος ότι «Η Ε.Κ.Ε, όχι μόνο εντείνει τις προσπάθειές της για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία της υπέρτασης και της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά δημιουργεί και ειδική ομάδα εργασίας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με στόχο τη μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών και των επιπτώσεών τους».

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο  επεισόδιο, το οποίο επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και προκαλεί καρδιακή ανακοπή. Με το 60% των ατόμων να μην έχουν γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό, ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών είναι η χρήση εξωτερικού απινιδωτή.

Η Ε.Κ.Ε είναι πρωτεργάτης στην εκπαίδευση των νέων ιατρών αλλά και του κοινού σχετικά με το ζήτημα αυτό, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στα Ιωάννινα, έχει ξεκινήσει μία εντυπωσιακή προσπάθεια από την Περιφέρεια, με την τοποθέτηση πάνω από 60 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στην πόλη και στα περίχωρα.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου