Α. Ξανθός: Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων

Α. Ξανθός: Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων

Αλλαγές αναμένονται σύντομα στη διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνεται διαπραγμάτευση για τις τιμές των νέων φαρμάκων πριν αυτά ενταχθούν στη θετική λίστα (λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), καλώντας όλους τους σχετικούς φορείς να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Μάλιστα καταλογίζει τις μεγαλύτερες ευθύνες στη φαρμακοβιομηχανία, λόγω των υπερβολικά υψηλών δαπανών των προηγούμενων χρόνων και ειδικά της προηγούμενης δεκαετίας «που δεν δικαιολογούνταν με βάση τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».

Ανασφάλιστοι

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό: «Η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων αποτελεί μια υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και πολύ μετρήσιμη ανακουφιστική παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της προοδευτικής αυτής παρέμβασης, αρκεί να πούμε ότι πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα με το σύστημα Obamacare (που τώρα ξηλώνει ο Ντ. Τράμπ) κατάφερε να καλύψει –με διαφορετικούς όρους βέβαια– τους μισούς ανασφάλιστους των ΗΠΑ (20 εκατομμύρια , κάτω από το 10% του πληθυσμού) στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Εμείς καλύψαμε όλους τους ανασφάλιστους που ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια (25% του πληθυσμού) σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτροπείας.»