Αυστηρές συστάσεις για το άναμμα του τζακιού τις ημέρες με άπνοια!

Αυστηρές συστάσεις για το άναμμα του τζακιού τις ημέρες με άπνοια!

Σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδίως για τους ηλικιωμένους και τα μωρά προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια. Οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου των τελευταίων χρόνων κατέστησαν το τζάκι καθημερινή επιλογή για θέρμανση, αντί για την περιστασιακή χρήση για ψυχαγωγία και «παρέα» που ήταν κάποτε.

Σύμφωνα με έρευνες, ενώ παλιότερα η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν εντονότερη τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, τώρα είναι εντονότερη μετά τις 8 το βράδυ, επειδή ανάβουν τα τζάκια! Ιδίως τις ημέρες με άπνοια η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική μετά τη δύση του ήλιου και η μυρωδιά είναι έντονη που αποδεικνύει ότι ο αέρας που αναπνέουμε είναι εξαιρετικά βλαβερός.

Όλα αυτά οδήγησαν υπηρεσία υπουργείου Περιβάλλοντος να συνιστά τη μη χρήση των τζακιών, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

«Όταν επικρατούν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, πρέπει να μην ανάβουμε κανένα τζάκι. Βήχας, άσθματα, βρογχιτιδικά επεισόδια, μύτες βουλωμένες, μάτια ηλεκτρισμένα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ανάβουμε το τζάκι για να διασκεδάσουμε και να παθαίνει άσθμα το παιδί του διπλανού μας».

Σημειώνει δε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την καύση ποιοτικών ξύλων, όπως πιστεύουν πολλοί: «Και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές» τονίζει και προσθέτει ότι πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών, μιας που είναι λίγες οι ημέρες του χρόνου που απαγορεύεται. «Δεν γίνεται να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να μην έχουμε επιπτώσεις από αυτό. Το περιβάλλον μας αποτελεί προέκταση του βιολογικού μας εγώ και κατά συνέπεια όταν χαλάμε το περιβάλλον μας, χαλάμε τον εαυτό μας τον ίδιο. Και αυτό δεν αποφεύγεται», επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, σημειώνοντας ότι οι χρήση μαντηλιού ή μάσκας στο πρόσωπο βοηθούν ελάχιστα. Αντιπροτείνει την προσπάθεια να εισπνέει κανείς μόνο από τη μύτη, που αποτελεί φυσικό φίλτρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ