Αυστραλία: 25 cents bonus στα παιδιά που θα τρώνε τα λαχανικά τους

Αυστραλία: 25 cents bonus στα παιδιά που θα τρώνε τα λαχανικά τους

Ένα πρόγραμμα για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα δημοτικά σχολεία της Μελβούρνης και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά θα πληρώνονται 25 cents την ημέρα για να τρώνε φρούτα και λαχανικά μελετά η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Η πρόταση έχει τη στήριξη μιας από τις κορυφαίους διατροφολόγους της χώρας, της Dr. Rosemary Stanton η οποία είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα πολιτικών διατροφής και υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Αυστραλία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και λιγότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά καταναλώνουν δύο έως τέσσερις μερίδες λαχανικών ημερησίως.

Ένα αντίστοιχο μέτρο οικονομικής ανταμοιβής με αντίτιμο την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά εφαρμόστηκε στη Utah των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα στέφθηκε με επιτυχία καθώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διπλασιάστηκε. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και όταν το μέτρο αποσύρθηκε το 60-65% συνέχισε να καταναλώνει υγιεινές τροφές, γεγονός που δείχνει την εκπαιδευτική αξία του προγράμματος.

Σύμφωνα εξάλλου με τους ειδικούς το πιο σημαντικό είναι η ενθάρρυνση των παιδιών για την κατανάλωση υγιεινών τροφών, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά θα πρέπει να δοκιμάσουν λαχανικά μέχρι και δέκα φορές πριν αρχίσουν να τα καταναλώνουν τακτικά.

Αν το μέτρο εφαρμοστεί στα σχολεία της Μελβούρνης, θα στοιχίσει στην κυβέρνηση 136 εκατομμύρια δολάρια αν όλοι οι μαθητές συμμορφωθούν με το μέτρο.