Αυθαίρετες και ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου προσφύγων στη Σάμο

Αυθαίρετες και ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου προσφύγων στη Σάμο

Αυθαίρετες διαδικασίες πιστοποίησης θανάτου προσφύγων καταγράφονται στη Σάμο, έπειτα από προτροπή της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, δεκάδες ψευδή πιστοποιητικά θανάτου εκδίδονται στη Σάμο για τους μετανάστες που βρίσκονται νεκροί στα παράλια του νησιού.

Όπως είναι γνωστό, σε όλες τις χώρες που υπάρχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και ειδικά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση. Αυτό συμβαίνει καταρχάς γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος –άρα ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης. Πρέπει να τονιστεί ότι η ανεύρεση μιας σoρού στο νερό δεν σημαίνει υποχρεωτικά πνιγμό εντός ύδατος, καθώς ένας τέτοιος θάνατος δύναται να οφείλεται είτε σε παθολογικά αίτια που είχε χρόνια ο θανών, είτε σε κάποια παθολογία που δημιουργήθηκε τη στιγμή που κολυμπούσε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιοι θάνατοι υποκρύπτουν χρήση τοξικών ουσιών ή ακόμη και εγκληματικές ενέργειες. Άρα ουδείς μπορεί να γνωρίζει, χωρίς ιατροδικαστική εξέταση, την πραγματική αιτία θανάτου ενός ανθρώπου που βρίσκεται νεκρός στη θάλασσα.

Παρά λοιπόν τους σαφείς κανόνες της ιατρικής επιστήμης, η διοίκηση του νοσοκομείου της Σάμου φέρεται να έχει εκδώσει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο προτείνει αυθαίρετες και ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου. Συγκεκριμένα, φέρεται να τηρεί μία διαδικασία κατά την οποία προτείνεται σε συγγενείς των θυμάτων να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν νεκροτομή και ότι η αιτία του θανάτου του συγγενή τους ήταν ο πνιγμός. Σε αυτή την περίπτωση τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από παιδιάτρους και παθολόγους με αιτία θανάτου «πνιγμός στη θάλασσα». Στο ίδιο έγγραφο προτείνεται ότι σε περίπτωση που οι συγγενείς των μεταναστών αρνούνται να υπογράψουν μία τέτοια δήλωση και θέλουν νεκροτομή, αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου!

Είναι σαφές ότι όλη η διαδικασία που προτείνεται είναι πλήρως αυθαίρετη και δεν συμβαδίζει με τα διεθνή δεδομένα της ιατρικής επιστήμης. Επιπλέον, είναι ηθικά απαράδεκτη καθώς καλεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να υπογράφουν για την αιτία θανάτου του συγγενή τους έτσι ώστε να γίνονται συμμέτοχοι σε μία πλήρως έωλη διαδικασία. Το χειρότερο όλων είναι ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα της ιατροδικαστικής εδώ και δεκαετίες και πληθώρα άξιων επιστημόνων, το νοσοκομείο της Σάμου θεωρεί ότι οι χειρουργοί μπορούν να κάνουν νεκροτομές και οι παθολόγοι και παιδίατροι, χωρίς να είναι οι θεράποντες ιατροί, να υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου και μάλιστα για βίαιους θανάτους.

«Είναι λυπηρό σε μία Ευρωπαϊκή χώρα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Οι πνιγμοί είναι βίαιοι θάνατοι και υποχρεωτικά τα περιστατικά αυτά πρέπει να οδηγούνται σε ιατροδικαστική διερεύνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων και πρόσθεσε πως «το θέμα που υπέπεσε στη γνώση μας είναι αδιανόητο. Θα μελετήσουμε τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο και τις αμέσως επόμενες μέρες θα ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». «Ελπίζουμε άμεσα ότι το υπουργείο Υγείας θα σταματήσει το νοσηρό αυτό φαινόμενο που προσβάλλει τη χώρα μας, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες αλλά και την ιατρική επιστήμη» κατέληξε ο κ. Λέων.