Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου… από μοναξιά

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου… από μοναξιά

Τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία ενός ανθρώπου η μοναξιά φέρνει στο φως νέα αμερικάνικη έρευνα. Σύμφωνα με ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Τζον Κακιόπο του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), ένας ηλικιωμένος που υποφέρει από μοναξιά, έχει 14% αυξημένη πιθανότητα, σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο, να πεθάνει πρόωρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ανθρώπων άνω των 50 ετών επί έξι χρόνια και κατέδειξε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη και σε σχέση με όσους υποφέρουν από παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 20% έως 40% των ηλικιωμένων νιώθουν μόνοι κατά περιόδους. Το πρόβλημα της μοναξιάς είναι συνήθως μεγαλύτερο τα σαββατοκύριακα και τα βράδια. Μάλιστα, όσο το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων μεγαλώνει, τόσο περισσότερο η μοναξιά θα απειλεί την ψυχική και σωματική υγεία της τρίτης ηλικίας. Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, να διαταράξει σοβαρά τον ύπνο, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, όσοι υποφέρουν από μοναξιά παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, μια ορμόνη που συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό ο άνθρωπος να παραμένει παραγωγικός ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, να συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε άλλες ομαδικές δραστηριότητες που θα τον βοηθούν να διατηρεί κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς.