Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του μαστού αλλά μείωση θνητότητας

Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του μαστού αλλά μείωση θνητότητας

Αν και διεθνώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις νέες ηλικίες, φαίνεται πως η πραγματικότητα απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση, τη στιγμή που ο καρκίνος του μαστού δείχνει να μην κάνει διάκριση και να «χτυπά» αδιακρίτως ηλικιών, ακόμα και νέες γυναίκες, ηλικίας 20-35 ετών.

«Πράγματι, αποτελεί ανησυχητικό γεγονός η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες», επισημαίνει η Χειρουργός Μαστού Δρ. Βάνια Σταφυλά, εκφράζοντας όμως την ασιοδοξία της για το γεγονός ότι ενώ αυξάνονται τα σχετικά περιστατικά, με τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις η θνητότητα σ’ αυτές τις ηλικίες μειώνεται σε σχέση με παλαιότερα.

Με τον καρκίνο του μαστού πιο επιθετικό σ’ αυτές τις ηλικίες και με ενδεχόμενο οι όποιες θεραπείες που θα πρέπει να ακολουθήσουν να επιφέρουν προβλήματα στη γονιμότητα της νέας γυναίκας, η μεθοδολογία πρόληψης πρέπει  να επεκτείνεται και σε αυτές τις ηλικίες. Βασικό «σχήμα» προληπτικού ελέγχου αποτελεί  η κλινική εξέταση μια φορά το χρόνο,  η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και πιθανώς να συμπληρώνεται από υπερηχογραφικό έλεγχο, ενώ η εκπαίδευση της νέας γυναίκας στην αυτοεξέταση των μαστών  της είναι επίσης απαραίτητη.

«Στις νέες γυναίκες με καρκίνο μαστού η ευαισθητοποίησή μας είναι και πρέπει να είναι μεγαλύτερη», τονίζει η Δρ. Σταφυλά, «τη στιγμή, που πέραν του πολύτιμου αγαθού της υγείας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα τεκνοποίησης, πράγμα που επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας, οι οποίες επιτρέπουν την απρόσκοπτη εγκυμοσύνη. Ο σωστός και τακτικός προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση με σύγχρονες θεραπείες αποτελούν τα όπλα της ιατρικής ενάντια στον καρκίνο του μαστού και για τις νέες γυναίκες».

Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει 1 στις 8  γυναίκες και μπορεί να θεραπευτεί, εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά από εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι εφαρμόζουν τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου