Αγωγή βελτιώνει την πνευμονική και καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με ΧΑΠ

Αγωγή βελτιώνει την πνευμονική και καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με ΧΑΠ

Η άπαξ ημερησίως αγωγή με ινδακατερόλη/γλυκοπυρρόνιο 110/50μg βελτιώνει σημαντικά την πνευμονική και την καρδιακή λειτουργία, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που έχουν πνευμονική υπερδιάταση.

Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας λόγω της συνύπαρξης καρδιαγγειακής νόσου. Η πνευμονική υπερδιάταση είναι συνήθης στους πάσχοντες από ΧΑΠ και έχει συνδεθεί με επιβαρυμένη καρδιακή λειτουργία και επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ, ειδικά της δύσπνοιας. Η CLAIM, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Respiratory Medicine, είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά την επίδραση της διπλής βρογχοδιαστολής στην καρδιακή λειτουργία και την πνευμονική υπερδιάταση.

Η μελέτη CLAIM πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό της σημείο, επιδεικνύοντας ότι η αγωγή με ινδακατερόλη/γλυκοπυρρόνιο 110/50μg οδήγησε στη μείωση της πνευμονικής υπερδιάτασης και στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας έπειτα από 14 ημέρες θεραπείας, με κλινικά σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς μέσω της βελτίωσης της κατάστασης της υγείας και της δύσπνοιας, οι οποίες μελετήθηκαν ως διερευνητικά καταληκτικά σημεία.

«Η πνευμονική υπερδιάταση συχνά συσχετίζεται με επιβαρυμένη καρδιακή λειτουργία στους ασθενείς με ΧΑΠ», δήλωσε ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer και Global Head of Medical Affairs της Novartis Pharmaceuticals. «Η δημοσίευση της μελέτης CLAIM είναι σημαντική για οποιονδήποτε πάσχοντα από ΧΑΠ με σημεία πνευμονικής υπερδιάτασης. Για πρώτη φορά, αποδείξαμε ότι η αγωγή με ινδακατερόλη/γλυκοπυρρόνιο 110/50μg μπορεί να μειώσει την πνευμονική υπερδιάταση και να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία, τη δύσπνοια και την κατάσταση της υγείας».

Στη μελέτη CLAIM, ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50μg ήταν καλά ανεκτός, ενώ το προφίλ ασφάλειάς του ήταν συγκρίσιμο με εκείνο του εικονικού φαρμάκου.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου