Άγρια επίθεση ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα για προσλήψεις-χρηματοδότηση!

Άγρια επίθεση ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα για προσλήψεις-χρηματοδότηση!

Άγρια επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από τις εξαγγελίες Τσίπρα για τα νοσοκομεία, από το κατώφλι του Υπουργείου Υγείας.

Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί, μεταξύ άλλων, για αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και για 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ εντός του 2015. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών παρουσία του προέδρου του ΑΣΕΠ και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι για την καθυστέρηση της διαδικασίας των προσλήψεων φταίει η έλλειψη κονδυλίων και όχι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δύο χρόνια μετά έχουν προσληφθεί μόλις 700 μόνιμοι υπάλληλοι από προκήρυξη 950 θέσεων που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 2.500 υπάλληλοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας – κυρίως stage για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ελάχιστο επικουρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι το προσωπικό των Νοσοκομείων την τελευταία διετία μειώθηκε κατά 7.500 άτομα.

«Πού είναι κύριε Τσίπρα η ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό;» ρωτάει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για χαοτική κατάσταση λόγω των σημαντικών ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

«Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών. Ασθενείς, σοβαρά έκτακτα περιστατικά προσέρχονται στα επείγοντα και αναγκάζονται να γίνονται μπαλάκι. Διακομίζονται σε τρία και τέσσερα Νοσοκομεία για να βρουν γιατρούς των ειδικοτήτων που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Υγείας τους. Κινδυνεύουν Ασθενείς στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και 150 κλίνες παραμένουν κλειστές, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Λίστες αναμονής παντού: για Ακτινοθεραπείες – Χημειοθεραπείες – Χειρουργεία, λόγω ελλείψεων προσωπικού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κος Γιαννάκος.

Όπως καταγγέλλει, μάλιστα, φέτος είναι η 5η συναπτή χρονιά που οι νοσηλευτές θα χρειαστεί να εργαστούν το Πάσχα, αντί για χρόνο παρά χρόνο όπως συνέβαινε πριν από την κρίση, καθώς οφείλονται χιλιάδες ρεπό και κανονικές άδειες ακόμη κι από το 2013!

«Πώς να μην θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις;» ρωτάει σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι σε κάθε κλινική στη βάρδια υπάρχει μόνο 1ας νοσηλευτής για 40 ασθενείς που τρέχει πανικόβλητος από ασθενή σε ασθενή, χωρίς να προλαβαίνει πάντα να παίρνει μέτρα αντισηψίας και ατομικής καθαριότητας.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τρέχοντος προϋπολογισμού του Υπ. Υγείας, η τακτική ετήσια χρηματοδότηση στα νοσοκομεία από 1,5 δις ευρώ που ήταν το 2015, το 2016 μειώθηκε κατά 350 εκ. ευρώ, ενώ το 2017 ανήλθε στο 1,56 δις ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει ο κος Γιαννάκος, στο μεσοδιάστημα οι νοσοκομειακοί προϋπολογισμοί επιβαρύνθηκαν με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων και την περίθαλψη των οικονομικά αδύναμων πολιτών, χωρίς να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση γι’ αυτό το σκοπό. Αντίθετα, αυξήθηκε η υγειονομική εισφορά των μισθωτών και των συνταξιούχων κατά 2%.

«Παρότι το εν λόγω ισοδύναμο μέτρο μας στοίχισε 900εκ ευρώ, ούτε ένα ευρώ από αυτά δεν καταλήγει στα νοσοκομεία» αναφέρει σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι οφείλουν σε ληξιπρόθεσμα 1δις ευρώ (στοιχεία ΓΛΚ). Το χειρότερο όλων, κατά τον ίδιο, ωστόσο είναι ότι προσαρμόζουν τα λειτουργικά τους έξοδα με βάση τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, οι οποίοι διαμορφώνονται με βάση την συνολική ετήσια κρατική χρηματοδότηση.

«Όταν η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι 60% από την αρχή της κρίσης και 20% από το έτος 2014, είναι σαφές ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» τονίζει, κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα, φάρμακα, υλικά καθαριότητας κ.ο.κ. Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα είναι η απουσία συντήρησης σε μηχανήματα και υλικοτεχνική υποδομή.