Ακατάλληλο το σολάριουμ για νέους κάτω των 18 ετών

Ακατάλληλο το σολάριουμ για νέους κάτω των 18 ετών

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το σολάριουμ δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι ακίνδυνο. Αντιθέτως θεωρείται πολύ πιθανό η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας -είτε UVA είτε UVB- για τεχνητό μαύρισμα να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

Όπως τονίζει η επιστημονική επιτροπή του Κέντρου για τα καταναλωτικά προϊόντα, το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία άρχισε να εφαρμόζεται διαδεδομένα μόλις τη δεκαετία του 1990 και δεν έχει καταγραφεί επαρκώς η επίδρασή του στην υγεία μας και μια πλήρως τεκμηριωμένη άποψη απαιτεί πολλά χρόνια συλλογής δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση το Κέντρο προειδοποιεί ότι νέοι κάτω των 18 ετών πρέπει να αποφεύγουν το σολάριουμ, ενώ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος πολλαπλασιάζεται σε άτομα με κρεατοελιές, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες και υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των ματιών.

Η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφαλείας των σολάριουμ σε ινστιτούτα και γυμναστήρια, υπενθυμίζοντας μία σειρά κοινοτικών οδηγιών, κανόνων και προτύπων ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τις συσκευές χαμηλής τάσης, όπως και τον κανονισμό για ελέγχους ασφαλείας των προϊόντων, που επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το αν αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο.