Ακούστε Μότσαρτ για να κερδίζετε στα επιτραπέζια

Ακούστε Μότσαρτ για να κερδίζετε στα επιτραπέζια

Τελικά η μουσική μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, όταν απαιτείται προσοχή και συγκέντρωση σε επιτραπέζια παιχνίδια!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016 από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Royal College of Music που εξέτασαν κατά πόσον επηρέαζε η μουσική τις επιδόσεις ομάδας εθελοντών σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που οι παίκτες χρησιμοποιούν λαβίδα για να «χειρουργήσουν» έναν «ασθενή», αφαιρώντας προσεκτικά ανατομικά πλαστικά όργανα από μικρές τομές. Αν η λαβίδα αγγίξει τα πλάγια της τομής, ο παίκτης χάνει. Επομένως το κλειδί στο παιχνίδι είναι να έχει κανείς πολύ σταθερά χέρια και προσήλωση της προσοχής.

Στο πείραμα συμμετείχαν συνολικώς 352 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 35 χρόνια), κανένας εκ των οποίων δεν έπασχε από νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιδόσεις τους ούτε είχε εμπειρία ως χειρουργός.

781857_mozart2

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά με τα οποία άλλοτε άκουγαν τη «Σονάτα για δύο πιάνα» του Μότσαρτ, άλλοτε το Thunderstruck των AC/DC και άλλοτε τον κλασικό ήχο μιας χειρουργικής αίθουσας.

Οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές για να αφαιρέσουν επιτυχώς τρία όργανα και πόσα λάθη έκαναν.

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα, όπως γράφει η ερευνητική ομάδα στο χριστουγεννιάτικο τεύχος τηςΙατρικής Επιθεώρησης της Αυστραλίας(MJA): Οι άνδρες έκαναν περισσότερα λάθη όταν άκουγαν τους AC/DC απ’ ό,τι όταν άκουγαν τα άλλα κομμάτια, ενώ οι γυναίκες δεν επηρεάζονταν από τη μουσική.

Στην πραγματικότητα, με το Thunderstruck τα λάθη των ανδρών ήταν κατά μέσον όρο 36, αλλά με τον Μότσαρτ και τον ήχο του χειρουργείου μόλις 28.

Επιπλέον, με τη μουσική του Μότσαρτ και των AC/DC οι άνδρες χρειάζονταν πολύ περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσουν την αφαίρεση των οργάνων, από ό,τι όταν άκουγαν τους ήχους του χειρουργείου. Το ίδιο όμως δεν ίσχυε για τις γυναίκες, οι οποίες αφαιρούσαν εξίσου γρήγορα τα όργανα, όποια μουσική ή ήχο και αν άκουγαν.