Ακούστε μουσική για καλή ψυχική υγεία!

Ακούστε μουσική για καλή ψυχική υγεία!

Αν η κατάθλιψη είναι σημείο των καιρών μας, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 120 εκατ. άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη (ενώ οι θάνατοι από κατάθλιψη ξεπερνούν το 1 εκατ. κάθε χρόνο), η μουσικοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στο έργο τους και επιπλέον να μειώσει και τις τραγικές συνέπειες του άγχους, όπως είναι τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια.

Μια μετανάλυση από Βρετανούς επιστήμονες του Central and Northwest London Foundation NHS Trust θέλησε να επιβεβαιώσει τη δύναμη της μουσικής στην υγεία μας… Μετά από ανάλυση πέντε εργασιών σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην καταπολέμηση του άγχους, του στρες και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, διαπίστωσε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να αναδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό «όπλο» και κατά των «ψυχολογικών» νόσων.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα 4 από τις 5 μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα πολύ μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς που έκαναν μουσικοθεραπεία.

Αξίζει  να σημειωθεί εδώ ότι μελέτες με εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί ακόμα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων.