Δείτε ποιες ακόμη αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας στον τομέα του φαρμάκου

Δείτε ποιες ακόμη αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας στον τομέα του φαρμάκου

Για την ενδυνάμωση και βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας είναι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 16ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το υπουργείο Υγείας προωθεί αλλαγές στην αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), δηλαδή εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών κριτηρίων επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν. Όπως είπε ο υπουργός, ολοκληρώνεται σύντομα το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας.

Επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Θα επεκταθούν και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αναδιοργανωθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) – διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, έχουν γίνει  τα πρώτα βήματα προετοιμασίας  μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας».

«Είμαστε σε πορεία υλοποίησης διαρθρωτικών και όχι οριζόντιων μέτρων» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως «χρειάζεται ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας , αλλά και την ευκαιρία μιας κοινά αποδεκτής  αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ».

«Ήδη έχουμε θέσει ανοικτά στους «θεσμούς», όπως συμφωνήσαμε με τη φαρμακοβιομηχανία, το θέμα της «αλλαγής αρχιτεκτονικής» στην αδιέξοδη  και στρεβλή τιμολογιακή  πολιτική.  Εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα  να παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα εναλλακτικά σενάρια με κεντρικά σημεία την διαφοροποίηση του «καλαθιού» των χωρών (αναφορά στην Ευρωζώνη και όχι στην ΕΕ ), τη δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα off patend και τα γενόσημα  με βάση το ΚΗΘ ( κόστος ημερήσιας θεραπείας) και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων (για ίδια δραστική και ίδια περιεκτικότητα). Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, την τόνωση των επενδύσεων και τη συνδρομή του τομέα του φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

 

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου