Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνει το υπ.υγείας

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνει το υπ.υγείας

Πριν από τις γιορτές θα φέρει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει ακόμη και τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.Στόχος πάντως είναι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές να ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό.

Στο μεταξύ όμως όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο 6ο συνέδριο των ασθενών Patients in Power, αναμένεται να γίνουν διαπραγματεύσεις για τις τιμές όλων των φαρμάκων ειδικά αυτών που έχουν μεγάλες πωλήσεις καθώς αφορούν συχνές παθήσεις.

«Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ζήτημα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις» σημείωσε ο κ.Ξανθός για να προσθέσει: «Στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία πολύ καλή συμφωνία με 3 φαρμακευτικές που έχουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Έτσι τώρα βρίσκεται σε θεραπεία τριπλάσιος αριθμός ασθενών. Συνεχίζει το έργο της Επιτροπής και σε άλλες παθήσεις.

Ακόμα υπάρχουν δυσκολίες όπως η έλλειψη Μητρώων Ασθενών. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για όλες τις παθήσεις, έτσι ώστε να επιταχύνουμε το έργο μας.»

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας άφησε αιχμές και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση να αποσυρθεί ογκολογικό φάρμακο από τη λιστα με τα αποζμιούμενα σκευάσματα, απόφαση που μπλόκαρε τελικώς το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο κ.Ξανθός: «Δεν έχει υπάρξει απόσυρση και GREXIT κανενός φαρμάκου. Η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας. Τα νέα φάρμακα πλέον λαμβάνουν τιμή μέσα σε 3 μήνες».