Οι αλλαγές του υπουργείου Υγείας στην αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων

Οι αλλαγές του υπουργείου Υγείας στην αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, καθώς με διατάξεις του συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Υπήρχε θεσμικό έλλειμμα στην αξιολόγηση των φαρμάκων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός, παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνει διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί πριν από το 2018.

Κορμό του νέου σχεδίου νόμου, αποτελεί η Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα αποτελείται από 11 τακτικά μέλη και θα έχει ως έδρα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Στόχος για το 2018 είναι να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής οργανισμός που θα αναλάβει το  έργο της αξιολόγησης.

Τα βασικά κριτήρια της επιτροπής, για την αξιολόγηση των φαρμάκων , είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα και θεραπείες, η αξιοπιστία των κλινικών μελετών, το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα τους και η επίπτωση στον προυπολογισμό.

Με το νέο σχέδιο νόμου, δίνεται στην Επιτροπή η δυνατότητα όχι μόνο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων , αλλά και η επαναξιολόγηση φαρμάκων που έχουν ήδη αξιολογηθεί και βρίσκονται στην θετική λίστα. Μάλιστα όπως συμπλήρωσε  ο υπουργός Υγείας «θα μπορούν  να επαναξιολογηθούν κυρίως τα πιο πρόσφατα καινοτόμα φάρμακα».

«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την απόφαση της επιτροπής» αλλά ο Α.Ξανθός διερωτήθηκε «ποιος υπουργός θα έκανε κάτι τέτοιο, όταν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση από την επιτροπή και ακόμα περισσότερο όταν το φάρμακο αυτό είναι αναγκαίο για τους ασθενείς. Προφανώς δεν πρόκειται να βάλουμε κριτήρια κοινωνικής αναλγησίας στην επιτροπή που θα εγκρίνει τα φάρμακα. Προτεραιότητα μας είναι οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε αυτό το σύστημα».

Ο στόχος είναι η επιστημονικά ορθή, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, τόνισε ο Α. Ξανθός και απαντώντας στους δημοσιογράφους τόνισε «Δεν θα επιβαρυνθεί ο χρόνος έγκρισης ενός νέου φαρμάκου από την παρουσία της Επιτροπής». Η Επιτροπή θα μπορεί να δέχεται και να ακούει τους συλλόγους των ασθενών , πιο απλά να τους συμβουλεύεται καθώς είναι και οι άμεσοι αποδέκτες των αποφάσεων της, αλλά χωρίς να συμμετέχουν σ’ αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο γίνεται αξιολόγηση των φαρμάκων, διαπραγμάτευση από την Επιτροπή διαπραγμάτευσης για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές από αυτές που δίνει η φαρμακοβιομηχανία και ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα πηγαίνουν στους ασθενείς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ