Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, τονίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αννα Παπά, τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να φτάσουμε στο πιο επικίνδυνο στάδιο όσον αφορά την πορεία του ιού.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε, πρέπει όμως να γνωρίζουμε τι γίνεται. Οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πιο επικίνδυνες» τονίζει η κυρία Παπά στη «δημοκρατία», εκτιμώντας ότι και ο Αύγουστος θα είναι ένας δύσκολος μήνας όσον αφορά την κλιμάκωση της εμφάνισης του ιού. Η ίδια πάντως σημειώνει ότι στη συνέχεια, όταν ο καιρός αρχίσει σταδιακά να αλλάζει -όταν, όπως λέει χαρακτηριστικά, αρχίσουμε να κρυώνουμε λίγο το βράδυ- ο αριθμός των κρουσμάτων θα βαίνει μειούμενος.

Πάντως, στις υπηρεσίες υγείας τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός λόγω της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ανθρώπων ηλικίας πάνω από 70 ετών, ενώ τα κρούσματα από τη λοίμωξη έχουν φτάσει τα 60. Τα 48 από αυτά παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να σπεύδουν για εξετάσεις ακόμα και με έναν απλό πυρετό, οι δε γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να αναγνωρίζουν άμεσα τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να προφυλάσσονται, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τα κουνούπια.