«Αναπνέω»: Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία για τη ΧΑΠ

«Αναπνέω»: Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία για τη ΧΑΠ

Ολοκλήρωσε το ταξίδι της για το 2017 η  εκστρατεία «Αναπνέω», μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ),  που για τέταρτη συνεχή χρονιά επισκέφθηκε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η εκστρατεία «Αναπνέω», σχεδιάστηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ειδικός Πνευμονολόγος, εξέτασε εθελοντικά την αναπνευστική λειτουργία των κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, για τους οποίους η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και προληπτικές εξετάσεις είναι δύσκολη.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζει περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται η τέταρτη αιτία θανάτου. Είναι προοδευτική (συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου), και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η ΧΑΠ δυσχεραίνει την αναπνοή, και παρουσιάζει  συμπτώματα με καταστροφική επίδραση στη λειτουργία των ασθενών (π.χ.  περιορισμός της δραστηριότητας, μειωμένη κινητικότητα) και την ποιότητα ζωής τους.

Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός ασθενών ξεπερνά τις 500.000, ενώ η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, εξετάστηκαν εκατοντάδες ασθενείς δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας αναφορικά με την πρόληψη της νόσου. Το πρόγραμμα επισκέφτηκε την Κάσο, το Καστελόριζο, τη Σαμοθράκη και την Καρδαμύλη. Τα ποσοστά απήχησης στις τοπικές κοινότητες ήταν ενθαρρυντικά: συγκεκριμένα έγιναν 184 σπιρομετρήσεις στην Κάσο, 227 στο Καστελόριζο, 221 στη Σαμοθράκη και 153 στην Καρδαμύλη.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου