Αναβαθμίζονται αρκετά νοσοκομεία της χώρας

Αναβαθμίζονται αρκετά νοσοκομεία της χώρας

Το υπουργείο Υγείας έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν έργα σε αρκετά νοσοκομεία και να εξοπλιστούν με νέα μηχανήματα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα προμηθευτεί σύγχρονο Νευροχειρουργικό Μικροσκόπιο συνολικού προϋπολογισμού 280.000 ευρώ για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Την ίδια ώρα στο ΠΓΝΙ υλοποιούνται δράσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ηλετρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 2.645.500 ευρώ που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις υποδομές του και το αναδεικνύουν σε ένα πρότυπο Νοσοκομείο τριτοβάθμιου χαρακτήρα.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα παραδοθούν αυτές τις μέρες 18 νέες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μέχρι τέλη Αυγούστου θα παραδοθούν 2 πλήρη HD συστήματα βιντεο-λαπαροσκόπησης, ενώ αρχές Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν ένας τομογράφος οπτικής συνοχής OCT και ένα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο (μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η μετάθεση 1 Δ/ντή Νευροχειρουργού και η πρόσληψη 1 επικουρικού νευροχειρουργού). Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν 7 σκιαλυτικές λυχνίες με δορυφόρο τύπου led και θα προσληφθούν 81 άτομα νοσηλευτικού-παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού.

ΠΟΛΙΟΥΔΟΒΑΡΔΕΙΟ ΠΕΡΙΦ. ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ: Με την από 01.08.2018 ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και έπειτα από την απόφαση Έγκρισης της Χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και την συμβολή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ξεκινά η διενέργεια του δημόσιου Διαγωνισμού για την υλοποίηση της μελέτης που αφορά στην ανακατασκευή του κτιρίου του Περιφερειακού Ιατρείου στην Παλαιόχωρα. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχτεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή, που θα περιλαμβάνει σύγχρονα ιατρεία για το κοινό στο ισόγειο και χώρους διαμονής των ιατρών στον όροφο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:  Με αποφάσεις του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εγκρίνονται: η σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου: «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Παλαιάς Πτέρυγας και των Εξωτερικών Ιατρείων του Γ.Ν. Κοζάνης», προσεγγιστικού προϋπολογισμού 893.452,15 €, καθώς και η έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών ασθενοφόρου, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών του Φορέα Π.Φ.Υ. Κ.Υ. Φλώρινας, αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας).

Να σημειωθεί ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του παλαιού αξονικού στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης με την προμήθεια ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, τη διάθεση ενός ψηφιακού μαστογράφου νέας γενιάς και πέντε καρεκλών αιμοκάθαρσης, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 €. Από την δε επιπρόσθετη επιχορήγηση/χρηματοδότηση 500.000 € από το Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας με άλλα 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ανάγκες θα διατεθούν 90.000 € για το «Μποδοσάκειο», 90.000 € για το Νοσοκομείο Φλώρινας, 105.000 για το Νοσοκομείο Γρεβενών και 215.000 για το Νοσοκομείο Καστοριάς (γυναικολογικός υπέρηχος για την μαιευτική κλινική, ουρολογικός πύργος και εύκαμπτο κυστεοσκόπιο για τα χειρουργεία της ουρολογικής και κλίβανος ατμού για το τμήμα αποστείρωσης).

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ: Εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου: «Ανακατασκευή του χώρου των πλυντηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς», αρμοδιότητας της 4ης Υ.ΠΕ. και με συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 276.926,16 €.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»: Ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες η εγκατάσταση του νέου συστήματος παραγωγής υπερκαθαρού νερού για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου. Το νέο σύστημα που είναι ελληνικής κατασκευής, βασίζεται στην on line παραγωγή νερού μέσω διπλής αντίστροφης ώσμωσης, καλύπτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές (European Pharmacopoeia, ANSI/AAMI) και αποτελεί καινοτόμο σύστημα στην επεξεργασία νερού για παραγωγή και αραίωση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εφαρμόζει θερμική απολύμανση τόσο στις μονάδες αντίστροφης ώσμωσης όσο και στον βρόγχο διανομής, διασφαλίζοντας έτσι αρίστης ποιότητας νερό και τις καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς. Το σύστημα λειτουργεί πλέον υπό την ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του «Βενιζέλειου», η οποία εκπόνησε και τη σχετική μελέτη, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να επηρεαστεί ούτε μια ημέρα το πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των ασθενών.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση των προσλήψεων 12 ειδικευμένων ιατρών. Νέα τμήματα έχουν αναπτυχθεί, όπως το τμήμα επειγόντων, στο οποίο εφημερεύουν μόνο ειδικευμένοι ιατροί κάθε μέρα, και όχι ειδικευόμενοι όπως παλιά. Νέες εξετάσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα να γίνουν, σε σχέση με την κατάσταση προ διετίας (μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ψηφιακές μαστογραφίες). Νέα μηχανήματα έχουν έρθει και λειτουργούν (καρδιολογικός υπέρηχος, σετ λαπαροσκοπικών επεμβάσεων κ.α.), ενώ άλλα είναι προ των πυλών (νέος αξονικός τομογράφος). Νέες λειτουργίες έχουν ενταχθεί στην καθημερινή χρήση εκσυγχρονίζοντας στην πράξη το νοσοκομείο και εξοικονομώντας πόρους για το νοσοκομείο (κατάργηση ακτινολογικών φιλμ), ενώ άλλες ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες (κατάργηση έγγραφης αλληλογραφίας πρωτοκόλλου).

Να σημειωθεί δε ότι τις προηγούμενες ημέρες και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, το «Ίδρυμα Ωνάση» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Κυβέρνηση προκειμένου να επανενταχθεί το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του ελληνικού λαού, κατέθεσε ήδη σχετική προσφορά στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Share Button