Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης με την παραλλαγή Δέλτα -Τι λέει Βρετανός καθηγητής

Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης με την παραλλαγή Δέλτα -Τι λέει Βρετανός καθηγητής

 

«Ανέφικτη» είναι η ανοσία της αγέλης σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, επειδή η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα και να μολύνει και πλήρως εμβολιασμένους.

Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, που είχε εμπλακεί στην ανάπτυξη του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για την Covid-19 και εισηγήθηκε χθες στη βρετανική κυβέρνηση να δοθούν τα εμβόλια σε χώρες που δεν διαθέτουν καθώς δεν είναι ακόμη αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις, επεσήμανε στη διακομματική ομάδα των βουλευτών για τον κορωνοϊό ότι σε αντίθεση με την ιλαρά, που θα την σταματούσε ο εμβολιασμός του 95% του πληθυσμού, δεν ισχύει το ίδιο για την παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2.

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κορωνοϊό», προειδοποίησε. Ο καθηγητής Πόλαρντ τόνισε ότι τα εμβόλια μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία της μετάδοσης του κορωνοϊού καθώς τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί και διαγιγνώσκονται θετικά δείχνουν να διασπείρουν τον ιό για ελαφρώς συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά δεδομένης της κυκλοφορίας της λίαν λοιμογόνου παραλλαγής Δέλτα ο εμβολιασμός δεν θα σταματήσει πλήρως την εξάπλωση.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μ’ αυτή την παραλλαγή, όπου η ανοσία της αγέλης δεν είναι εφικτή, επειδή εξακολουθούν να μολύνονται εμβολιασμένα άτομα», είπε. «Υποπτεύομαι ότι ο κορωνοϊός θα εμφανίσει στη συνέχεια μια παραλλαγή που ίσως να είναι αποτελεσματικότερη στη μετάδοση σε εμβολιασμένους πληθυσμούς. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας ακόμη λόγος για να μην κάνουμε πρόγραμμα εμβολιασμού γύρω από την ανοσία της αγέλης». Ο Πόλαρντ εξήγησε ότι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών είναι η προστασία των ενηλίκων. Ωστόσο, είπε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα σταματήσει πλήρως τη διασπορά του κορωνοϊού κι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των ενηλίκων σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Χώρες ανά την Ευρώπη συζητούν αυτή την περίοδο κατά πόσον θα πρέπει να προταθεί ο εμβολιασμός όλων των εφήβων.