Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας;

Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας;

Νέους δρόμους στη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΟΜΛ) ανοίγει ένα γονίδιο που ανακαλύφθηκε από Ελληνες ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία του γονιδίου METTL3 πέτυχαν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια και ανθρώπους με ΟΜΛ, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του αίματος.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης του Wellcome Trust Sanger Institute, που για το συγκεκριμένο εγχείρημα συνεργάστηκε με τον δρα Γεώργιο Βασιλείου του Cambridge University Hospitals NHS Trust και τον δρα Τόνι Κουζαρίδης του Gurdon Institute του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Πίσω από την επιτυχία της ανακάλυψής τους, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα σταματούν την εξέλιξή της ΟΜΛ, βρίσκεται ακόμη μία φορά το σύστημα CRISPR/Cas9, ένα νέο σύστημα επεξεργασίας του γονιδιώματος, που επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν το γονιδίωμα με περισσότερη ακρίβεια, στοχεύοντας πολλαπλά γονίδια ταυτόχρονα, με σημαντικά μειωμένο κόστος.

Με τη χρήση του συστήματος οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία των καρκινικών κυττάρων και ποια γονίδια ήταν αναγκαία για την επιβίωσή τους. Κάπως έτσι κατέληξαν σε 46 ύποπτα γονίδια, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια πως το METTL3 είχε τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επιβίωση των λευχαιμικών κυττάρων – καθιστώντας το έναν ιδανικό στόχο για τις μελλοντικές θεραπείες.