Η ανισότητα υγείας μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Η ανισότητα υγείας μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Το μείζον και αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετανάστευσης και οι επιπτώσεις της στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι προκλήσεις και η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τομέα υγείας στη χώρα μας, συζητήθηκαν στο Συνέδριο «THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE», το οποίο διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από το Health Daily και την Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τη συνεργασία του International Society for Phamacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR)-Greece Regional Chapter, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία Προσφύγων και Μεταναστών, είναι έτοιμο και θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα. Σε συνεργασία με την καινούργια Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ και τις υπεύθυνες ΜΚΟ, θα επιχειρείται συνεχής υγειονομική καταγραφή των πληθυσμών στα κέντρα φιλοξενίας, εμβολιαστική κάλυψη, που ήδη έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα και λήψη μέτρων προστασίας από περιβαλλοντολογικούς κινδύνους (κουνούπια κ.ά.), ενώ έμφαση θα δοθεί στην παιδιατρική και μητρική φροντίδα. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα περί «υγειονομικής βόμβας», ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι τέτοιο θέμα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει αν το σύστημα υγείας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

«Η προστασία της υγείας προσφύγων και μεταναστών είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος, «και μπορούμε να το δούμε σαν ευκαιρία για να αναπτύξουμε και να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το σύστημα υγείας στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο καθηγητής οικονομικών υγείας και Πρόεδρος ISPOR GREECE κ. Γιάννης Υφαντόπουλος ανέφερε ότι «Έχουμε χάσει σε λίγα χρόνια πάνω από το 25% του ΑΕΠ και δυστυχώς η χώρα μας αποκλίνει όλο και περισσότερο φτάνοντας σε επίπεδα του 2003».

Βάσει σχετικής έρευνας υπάρχει γεωγραφική ανισότητα υγείας και φτώχειας σε επίπεδο δήμων. Στο Χαλάνδρι υπάρχουν συμπολίτες στα όρια της φτώχειας σε ποσοστό 7%, ενώ στο Αιγάλεω το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Σε άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι η διαφορά στους δείκτες υγείας μεταξύ φτωχών και πλουσίων είναι πάνω από 20%. Το μορφωτικό επίπεδο που συνδέεται και με το εισόδημα χαρακτηρίζει τα επίπεδα υγείας.

«Η ανισότητα υγείας μειώνει το προσδόκιμο ζωής στο γενικό πληθυσμό» τόνισε ο Καθηγητής Υφαντόπουλος.

Η κ. Valerie Paris, από το Τμήμα Υγείας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι «Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω από τη θέση 34 στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας και ενηλίκων καπνιζόντων, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μειωθεί το ποσοστό πλεονάζουσας και αχρείαστης ιατρικής υπηρεσίας. Παρατηρείται υπερδιάγνωση καρκίνου, αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις και υπερβολική χρήση ιατρικών μηχανημάτων σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ.

Παρατηρήσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα:

  • Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στη χρήση μαγνητικών και αξονικών.
  • Επίσης υπάρχει μικρό ποσοστό χρήσης γενοσήμων και βιο-ομοειδών.
  • Το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτών σε σχέση με τους γιατρούς, χαμηλότερο και από την Κολομβία.
  • Ποσοστό καισαρικών πάνω από 60% υψηλότερο και από την Τουρκία.

Επίσης, στην Ελλάδα σημειώνεται μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας που οδηγεί σε υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής.