Ανοχύρωτη ιατρικά η Κάρπαθος

Ανοχύρωτη ιατρικά η Κάρπαθος

Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με μόνιμο πληθυσμό 6.000 κατοίκων, αριθμός που υπερδιπλασιάζεται  κατά την  καλοκαιρινή περίοδο, μένει χωρίς χειρουργό.

Το διάστημα αυτό υπάρχουν πολλά παιδιά, οικογένειες ομογενών, με πολλούς ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα, ενώ δεν είναι λίγα τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν  καθημερινά .

Από τα τέλη  Μαΐου απέσπασαν τον μοναδικό χειρουργό της Καρπάθου σε άλλο νησί της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στην Κω, για να γίνει  ο τέταρτος χειρουργός κατά σειρά που υπηρετεί στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Κω .

Η απόσπαση είχε προσδιορισμένη χρονική διάρκεια δεκαπέντε ημερών, από 30 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Παρότι η χρονική διάρκεια της απόσπασης έχει ήδη παρέλθει, ουδείς αρμόδιος επαναφέρει τον χειρουργό της Καρπάθου, πίσω στη θέση του.

Ο χειρουργός επιθυμεί να επιστρέψει στην έδρα του και να βοηθήσει το νησί με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, εντούτοις οι υπεύθυνοι κωφεύουν και τον αφήνουν στην Κω, μη δίδοντας εξηγήσεις σε κανέναν.

Στο κατ’ όνομα πολυδύναμο ιατρείο Ολύμπου, εδώ και 3,5 χρόνια το ιατρείο είναι χωρίς ιατρό. Στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Καρπάθου, με το πιο σύγχρονο περιφερειακό ιατρείο των νησιών, όχι μόνο δεν υπηρετεί ιατρός, αλλά ούτε το επισκέπτεται περιοδικά κανείς, έστω για να καλύψει κάποιες χρόνιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές των προσωρινών επισκεπτών.

Το ειδικό περιφερειακό ιατρείο του διεθνούς αεροδρομίου εδώ και χρόνια είναι χωρίς γιατρό θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του αερολιμένος Καρπάθου.

Επιπρόσθετα στη Κάρπαθο  άλλα τεσσάρα (4) περιφερειακά ιατρεία του νησιού, είναι χωρίς γιατρούς.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου