Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών

Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών

 

Αν και η ειδική επιτροπή των ειδικών δεν έχει συνεδριάσει επίσημα (θα συνεδριάσει μέσα στην νέα εβδομάδα) όλες οι πληροφορίες φανερώνουν ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα γίνει χωρίς μάσκες και ότι απλά θα υπάρξει σύσταση για προαιρετική χρήση τους. Παράλληλα θα υπάρχει αναθεωρημένο πρωτόκολλο για όσα παιδιά νοσήσουν.

O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής  απαντώντας στην ερώτηση εάν θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, με μάσκες και testing σημείωσε: “Βούλησή μας είναι τα σχολεία να βρίσκονται όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται”.

Και συνέχισε: “Στη νέα φάση συνύπαρξης με την πανδημία η βούλησή μας είναι να μην πάμε σε μέτρα αχρείαστα ή υποχρεωτικότητας, αλλά σε συστάσεις ιδίως προς τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συνεπώς αρχική βούλησή μας είναι και τα tests να είναι στοχευμένα και όχι μαζικά , όπως υπήρξαν ως τώρα, αλλά και η χρήση της μάσκας να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης, και μόνο που εκεί κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και υποχρεωτικότητα. Λοιπά μέτρα λογικής του προηγούμενου διαστήματος δεν εξετάζονται. Για τα σχολεία είμαστε σε συνεννόηση με τους ειδικούς και με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και βούλησή μας είναι να βρίσκονται όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται.”

Την ίδια ακριβώς “γραμμή” μετέφερε με τις πρόσφατες δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Ο προσανατολισμός είναι να μην βάλουμε μέτρα παρά μόνο αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχουμε αποδείξει ως υπουργείο ότι τα μέτρα τα παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το «στίγμα» των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα στα σχολεία έδωσε και η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως η τάση είναι για «τα ηπιότερα δυνατά μέτρα γιατί έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

“Πάμε σε μια όσο το δυνατόν όσο το δυνατόν πιο κανονική σχολική χρονιά”

Όπως είπε η υπουργός, τα μέτρα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών επί του θέματος.