Ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα

Ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα

Ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπευτικής μεθόδου εξάλειψης του μελανώματος, με συνδυασμό φαρμάκων ανοσοθεραπείας, δίνει νέα κλινική δοκιμή που έγινε στη Βρετανία σε 142 ασθενείς, με τη συμμετοχή πολλών νοσοκομείων. Οπως ανέφεραν στο δίκτυο BBC εκπρόσωποι των επιστημονικών ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της συνδυαστικής μεθόδου το 69% των ασθενών είχε επιβιώσει της νόσου, ενώ στο 22% ο καρκινικός ιστός είχε εξαφανιστεί εντελώς. Σημειώνεται ότι καθεμία από τις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν είχε -μεμονωμένη- καταγράψει σημαντική απόδοση στην επιβίωση των ασθενών σε βάθος διετίας (της τάξης του 53%), αν και καμία δεν οδήγησε στην εξαφάνιση του καρκινικού ιστού.

Η νέα μέθοδος στηρίζεται στη συνδυαστική χορήγηση δύο φαρμάκων (ipilimumab και nivolumab) που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καταπολέμηση καρκίνων μέσω ανοσοθεραπείας. Αυτό που επιτεύχθηκε με τον συνδυασμό τους ήταν να αποτραπεί η ανάπτυξη του καρκινικού ιστού στο στάδιο εκείνο κατά το οποίο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλει από μόνο του τη δράση του για να μην προκαλέσει ζημιά στους ιστούς του οργανισμού. Οπως εξηγεί ο δρ Τζέιμς Λάρκιν του νοσοκομείου Royal Mearsden του Λονδίνου, ο συνδυασμός των φαρμακευτικών ουσιών μεταβάλλει την ισορροπία του ανοσοποιητικού και στα δύο χρόνια που θα περίμενε κανείς να έχει σταματήσει ο οργανισμός να αναγνωρίζει τον καρκινικό όγκο ως κακοήθεια πετυχαίνει να επαναφέρει τη «μνήμη» του ενεργοποιώντας το ξανά.

Αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι η νέα μέθοδος οδήγησε στην εκδήλωση πολύ σοβαρών παρενεργειών -που εκδηλώθηκαν κυρίως με δυσλειτουργία στο ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα- και επομένως απαιτείται πιο διεξοδική έρευνα, δηλώνουν εξαιρετικά αισιόδοξοι για τα αποτελέσματά της. Ηδη νέα κλινική δοκιμή σε 1.000 ασθενείς ξεκίνησε, αν και είναι νωρίς για καταγραφή συμπερασμάτων, όπως λένε οι γιατροί.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της συνδυαστικής ανοσοθεραπείας ήταν ότι οδήγησε σε συρρίκνωση των όγκων σε διάστημα ενός μήνα.